Je eerste huis kopen: van bezichtiging tot compromis
Dit is het tweede deel van een stappenplan voor het kopen van je eerste huis. Klik hier om naar het eerste deel : “Je eerste huis kopen: stappenplan” te gaan.
5: Huizen bezichtigen
Als je een of meerdere huizen op het oog hebt, is het tijd om ze te gaan bezichtigen. Het is wel handig om iemand mee te nemen want een tweede mening is hierbij erg belangrijk. Je zal merken dat je al snel een goed of slecht gevoel hebt bij een huis, maar laat je niet enkel leiden door je emoties.
Let goed op de afmetingen van de ruimtes en kijk of je vochtplekken of scheuren ziet. Stel vooral veel vragen aan de huiseigenaar over alles wat je ziet. Als je twijfelt of interesse hebt, maak dan een afspraak voor een tweede bezoek. Tijdens een tweede bezichtiging kijk je vaak kritischer en merk je zaken op die je de eerste keer niet opgevallen zijn.
6: Waarde van het huis bepalen
Er zijn een aantal manieren om te bepalen wat een huis waard is. Het is belangrijk dat je je daarbij niet laat leiden door de vraagprijs, maar wel door wat jij vindt wat het huis waard is. Maar hoe kom je daar nu achter?
Als je met een vastgoedmakelaar werkt, is het makkelijk. Hij of zij zal dan een schatting maken van de waarde van de woning. Werk je zonder makelaar, dan zal je zelf research moeten doen. Dit kan door op internet te kijken naar soortgelijke huizen die in dezelfde buurt te koop staan. Dat geeft meestal al een goede indicatie.
Een andere manier om de prijs in te schatten, is via de website van FOD Economie. Hier vind je terug wat er gemiddeld betaald wordt voor een woning, villa of appartement in de verschillende regio’s. Verder zijn er online ook heel wat programma’s die jou kunnen helpen bij de waardebepaling van een woning, zoals Immochecker.
Twijfel je toch aan de staat van het huis, of is het een heel oud huis? Dan kan je een technische keuring laten uitvoeren. Hierover vertellen we je later meer.
7: Onderhandelen
Bij de koop van een huis onderhandel je niet alleen over de prijs, maar ook over andere zaken zoals ontbindende voorwaarden, roerende goederen en de overdrachtsdatum. Het onderhandelen is een stuk makkelijker met een makelaar, want hij neemt dan al deze taken op zich.
Maar het heeft ook voordelen om zelf te onderhandelen over de prijs. De makelaar zal minder gedreven zijn dan jijzelf want het gaat uiteindelijk over jouw spaarpot dus elke euro die je minder moet betalen, betekent winst voor jou. Als je besluit om zelf te onderhandelen, lees dan zeker eens deze tips.
8: Voorlopige verkoopovereenkomst
Wanneer de verkoper je bod accepteert, is het tijd om de voorlopige verkoopovereenkomst of compromis te tekenen. Met de voorlopige verkoopovereenkomst wordt de koop definitief. Laat je dan ook niet misleiden door het woord ‘voorlopig’. Deze overeenkomst is in feite al bindend. Slechts onder enkele in het contract genoemde voorwaarden kan je nog afzien van de koop.
De voorlopige verkoopovereenkomst is een standaard document en je hoeft hiervoor niet verplicht naar de notaris. Je kan de overeenkomst zelf opstellen of je makelaar dit voor je laten doen.
Volgende week publiceren we het laatste deel van het stappenplan: “Je eerste huis kopen: van hypotheek tot bij de notaris“.