NL

Verhuistips

Dankzij deze tips & tricks ben je helemaal klaar voor een geslaagde start in je nieuwe thuis

Je eerste huis kopen: stappenplan

Je wil je eerste huis kopen, groot gelijk! De rente begint weer te stijgen, dus profiteer nog van die lage rentes nu het nog kan.

Wanneer je je voor het eerst op de huizenmarkt begeeft, komt er een hoop informatie op je af. Heb je geen idee hoe je moet starten aan de zoektocht naar een eigen woning? In dit stappenplan helpen we jou op weg!

eerste huis kopen

1: Zet je wensen op een rijtje

Als je op zoek gaat naar een eerste eigen huis, dan is het belangrijk om te weten waar je precies naar op zoek gaat. Wil je een appartement in de stad of liever een huis met een tuin? Zoek je een nieuwbouwwoning of hou je van een ouder huis met charme? Om jouw wensen en vereisten duidelijk bij te houden, is het handig om hier een lijstje van te maken.

Denk hierbij aan de buurt waar je zou willen wonen, de staat en grootte van het huis en de afstand tot bepaalde voorzieningen. Je zal snel merken dat specifieke wensen, zoals een balkon of een mooi uitzicht, je budget de hoogte injagen. Bepaal dan ook op voorhand welke wensen een absolute must zijn en welke minder belangrijk zijn.

2: Bepaal je budget

Het is belangrijk om, voor je begint aan je zoektocht, te bepalen hoeveel je woning maximaal mag kosten. Start hier vanuit het bedrag dat je maandelijks wil uitgeven en niet vanuit het maximumbedrag dat je kan lenen.

Houd er rekening mee dat je behalve de hypotheeklasten ook andere maandelijkse kosten hebt. Zo sta je als eigenaar zelf in voor het onderhoud van je woning. Dat betekent dat je bij defecten zelf moet zorgen voor de reparatie. Voor de onderhoudskosten reken je jaarlijks best op ongeveer 1% van het aankoopbedrag.

3: Een vastgoedmakelaar? Of toch maar niet?

Wanneer je op huizenjacht gaat, kom je al snel in contact met vastgoedmakelaars. Maar wat doen zij precies? Wel, een vastgoedmakelaar

  • brengt jouw woonwensen in kaart;
  • zoekt voor jou naar geschikte woningen;
  • begeleidt de bezichtigingen;
  • schat de waarde in van de woningen;
  • regelt de prijsonderhandelingen;
  • begeleidt de oplevering en de uiteindelijke financiering.

Dit kan je natuurlijk ook allemaal zelf, maar houd er rekening mee dat je dan meer tijd kwijt bent. Toch is het in sommige gevallen handiger om een makelaar onder de arm te nemen. Wanneer je bijvoorbeeld niet goed bent in onderhandelen, kan een makelaar deze taak van jou overnemen.

4: Start je zoektocht

Nu je bepaald hebt wat je wensen zijn, wat je budget is en of je al dan niet een makelaar inschakelt, kan je je storten op de woningmarkt. De meest voor de hand liggende plek is natuurlijk online, op Immoweb bijvoorbeeld.

Maar al is het online aanbod van woningen nog zo goed, ga ook eens offline op zoek. Via vrienden of kennissen kan je interessante woningen tegenkomen. Of kijk eens rond in je favoriete wijk of gemeente. Moeilijk te geloven, maar er zijn nog altijd mensen die hun woning niet meteen online te koop aanbieden.

Benieuwd naar de volgende stappen?
Lees verder in het artikel ‘van bezichtiging tot compromis‘. 

Reactie (0)

Reageer

Verhuizen…
Hoe begin je eraan?

Download gratis onze verhuisgids boordevol tips & tricks!

Meer info