Je eerste huis kopen: van hypotheek tot bij de notaris
Dit is het laatste deel van het stappenplan voor het kopen van je eerste huis. Lees eerst het eerste deel ‘Je eerste huis kopen: stappenplan’ en het tweede deel: ‘Je eerste huis kopen: van bezichtiging tot compromis’.
9: Bouwtechnische keuring
Als je een wat ouder huis koopt, kan je overwegen om een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren. Dit kan je doen na het ondertekenen van de voorlopige verkoopovereenkomst, maar je kan dit ook al doen tijdens de onderhandelingsfase. Via een bouwtechnische keuring worden eventuele verborgen gebreken opgespoord. Dit gaat meestal over zaken die jij als leek niet snel opmerkt, zoals houtrot, houtworm of vochtproblemen.
Wanneer je weet in welke technische staat het huis verkeert, kan je beter onderhandelen over de verkoopprijs.
10: Je hypotheek afsluiten
Als de compromis getekend is, wordt het tijd om op zoek te gaan naar een hypotheek. Voordat je daadwerkelijk een hypotheek afsluit, doe je best het nodige opzoekwerk. Op internet kan je zelf hypotheken vergelijken en uitzoeken welke hypotheken een gunstige rente bieden. Maak dan enkele afspraken bij verschillende banken en vergelijk.
Je kan ook een hypotheekadviseur inschakelen. Hij kijkt samen met jou wat de beste hypotheek is en regelt de uiteindelijke aanvraag en afsluiting. Vaak kan je via zo’n hypotheekadviseur betere rentevoeten krijgen.
11: Naar de notaris
De notaris maakt de notariële akte op, dit is het officiële verkoopdocument. Jouw bank bezorgt alle info hiervoor rechtstreeks aan je notaris. Geef daarom ook aan je bank mee op welke datum je ‘akte verlijdt’. Zo weet de bank wanneer het overeengekomen bedrag voor de woning overgeschreven moet worden.
Bij het ‘verlijden van de akte’ komen beide partijen samen en wordt de akte voorgelezen en ondertekend. Vanaf dat moment ben jij de officiële eigenaar van de woning en ontvang je de sleutel. De notaris zal je akte registreren in het registratiekantoor of ‘kadaster’.
Tip: je bent niet verplicht om een notaris uit je eigen stad te kiezen. Over het algemeen zijn notarissen buiten de stad goedkoper. Zoek bij het vergelijken dus verder dan je eigen woonplaats.
12: Eindelijk verhuizen
Als de akte getekend is en de sleutels overhandigd zijn, is je droomhuis eindelijk van jou. Dan is het nu tijd om je verhuis te plannen. Zo’n verhuis kan heel wat stress en chaos met zich meebrengen. Gelukkig hebben wij nog een heleboel tips om je verhuis vlot te laten verlopen.
Download zeker onze gratis verhuisgids met tips en tricks, inclusief handige checklist!