NL

Verhuistips

Dankzij deze tips & tricks ben je helemaal klaar voor een geslaagde start in je nieuwe thuis

Ga je voor het eerst samenwonen? 5 Tips.

Het maakt niet uit of je met je lief gaat samenwonen, je kersverse m/v/x of je beste vriend(in). Zorg er gewoon voor dat het vooral heel erg leuk wordt.

Iedereen die verhuist kan nuttige tips gebruiken. Maar als je voor het eerst met iemand gaat samenwonen, is wat extra advies misschien ook welkom.

Alles wat je altijd al wilde weten over samenwonen, maar nooit durfde te vragen, lees je hier.

Tip 1: Goede afspraken maken goede vrienden

Eens vrienden, altijd vrienden? Dat is niet vanzelfsprekend. Vriendschappen worden vaak op de proef gesteld. Gaan samenwonen is misschien wel de ultieme test.

Een vriend(in) verliezen na de zoveelste ruzie hoeft niet per se dramatisch te zijn. Het wordt pas lastig als je die persoon kort daarvoor je jawoord gaf.

De gouden regel is duidelijke communicatie. Maak goede afspraken over zowat alles: Wie doet wat in het huishouden? Eet je vanavond thuis? Hoe vaak wil je uitslapen? … En blijf erover praten.

Wat eventueel helpt is een grote kalender waarop jullie alle afspraken noteren. Zwart op wit. Geen discussie.

Tip 2: Samenwonen, samen betalen?

Praten met je huisgenoten doe je best ook over geld. Openen jullie een gemeenschappelijke rekening waarop ieder zijn/haar bijdrage stort? Stop je aan het begin van elke maand cash geld in een spaarvarken? Of mag het iets moderner, met een app om kosten te delen bijvoorbeeld? Kies zelf wat voor jou het beste werkt. Beter nog: wat voor júllie het beste werkt …

Tip 3: Samenwonen is niet altijd gelijk aan samenleven

Natuurlijk ga je vanaf nu heel veel leuke dingen samen doen. Houseparty’s, Netflix bingen, urenlang filosoferen met een glaasje wijn, … Dit is het echte leven!

Maar wat zeker zo belangrijk is, is me-time. Blijf jouw hobby’s doen en je eigen vrienden zien, en doe dat liefst buitenshuis. Het is niet omdat je met iemand samenwoont, dat je alles en iedereen moet delen. Af en toe wat tijd voor jezelf en aandacht voor wat jij belangrijk vindt in het leven. Op die manier krijgt samenwonen een langetermijndimensie.

Tip 4: Respect voor privacy

De vorige tip doet meteen denken aan het recht op privacy. Iemands privacy schenden betekent formeel ‘zich ongevraagd met zijn of haar privéleven bemoeien’. En daar zit werkelijk niemand op te wachten. Ook jouw lief doet liever zelf zijn of haar post open. Gaat je kamergenoot soms telefoneren op de gang? Dan zal het gesprek niet voor jouw oren bedoeld zijn. En last, but not least: doe de deur van het toilet toch maar dicht. Dat is aangenamer voor iedereen.

Tip 5: Laat je helpen bij het samenwonen

Akkoord. Je woont niet meer bij je ouders dus nu mag je jezelf echt volwassen noemen. Maar wil dat zeggen dat je alles alleen moet doen? Zeker niet.

Als het financieel lukt, haal dan wat hulp in huis. Er bestaan – waarschijnlijk heel wat – mensen die beter kunnen strijken of poetsen dan jij. Logisch. Het is hun job. Huishoudelijke hulp kost geld, maar daarvoor ga jij elders werken, toch? En tijdens het weekend komt er extra tijd vrij voor die houseparty’s en Netflix. Zo heerlijk kan samenwonen zijn!


Download onze gratis verhuisgids boordevol tips en een handige checklist om jouw samenwoonplannen in goede banen te leiden. 

Heb jij ervaring met samenwonen en tips die niet in dit artikel staan? Plaats je reactie hieronder.

Reactie (0)

Reageer

Verhuizen…
Hoe begin je eraan?

Download gratis onze verhuisgids boordevol tips & tricks!

Meer info