Ketelonderhoud: wat als je gaat verhuizen?
Zolang een verwarmingsketel niet defect is, mag hij in gebruik blijven. De enige voorwaarde is dat de cv-installatie moet voldoen aan de Vlaamse verplichtingen inzake keuring, onderhoud en audit. Heb je een contract voor ketelonderhoud en ga je verhuizen? Hieronder lees je waarom ketelonderhoud belangrijk is en waar je best rekening mee houdt als je verhuist.
Ketelonderhoud is wettelijk verplicht
Heb je een ketel op stookolie, dan moet je die elk jaar laten onderhouden en keuren. Met een gasketel is het in Vlaanderen verplicht om elke twee jaar een onderhoud te laten doen. Het onderhoud moet bovendien uitgevoerd worden door een erkend technicus.
Regelmatig ketelonderhoud verlengt de levensduur
Je verwarmingsketel op de juiste tijdstippen laten onderhouden is goed voor de gezondheid en dus de levensduur van je toestel. Een goed onderhouden ketel levert je trouwens een mooie energiebesparing op. Je verbruik daalt met gemiddeld 10%!
Als Luminus-klant kan je gewoon bij ons terecht voor je ketelonderhoud. We werken samen met betrouwbare vakmannen die ervoor zorgen dat jouw cv-ketel in topconditie blijft. Hier lees je er alles over.
Ik heb een contract voor ketelonderhoud en ik ga verhuizen. Wat nu?
- Heb je ketelonderhoud via Luminus en ga je verhuizen? Laat het ons gewoon even weten. We zetten eenvoudig je bestaande contract over naar je nieuwe adres.
- Laat ons ook zeker weten of je in je nieuwe woning een gas- of stookolieketel hebt en hoe lang de woning al bewoond is. We passen dan indien nodig je contract aan en herberekenen je maandelijkse voorschotbedrag en het juiste btw-percentage (6% of 21%).
- Staat er in je nieuwe woning een nieuwe verwarmingsketel? Die heeft niet direct een onderhoud nodig. Je bestaande contract wordt dan aangepast en op het juiste moment contacteren wij jou om een eerste onderhoud in te plannen.
- Verhuis je naar een bestaande woning, vraag dan zeker het laatste onderhoudsattest of certificaat aan de vorige eigenaar of de verhuurder. Zo heb je een onderhoudsbewijs in handen van de periode voor je er zelf woonde.
Ik verhuis naar een huurwoning. Wie moet daar de cv-ketel onderhouden?
Huurder of verhuurder: wie moet de cv-ketel laten onderhouden en het onderhoud betalen? Dat is de huurder. Degene die de verwarming gebruikt, is verantwoordelijk voor het regelmatig onderhoud en de keuring. Behalve als het anders in je huurovereenkomst staat.
Als de verhuurder erom vraagt, moet je als huurder (een kopie van) het onderhoudsattest kunnen voorleggen. Als een verwarmingsketel in een huurwoning in panne valt door slecht onderhoud, dan zijn de herstellingskosten voor de huurder.
Download onze gratis verhuisgids boordevol tips en een handige checklist om jouw verhuisplannen in goede banen te leiden.
Heb jij ervaring met verhuizen en tips die niet in dit artikel staan? Plaats je reactie hieronder.