Neem je je energiecontract mee bij je verhuis of zeg je het op?
Een nieuw huis, een nieuwe start. Ook wat je energiecontract betreft. Want neem je dat mee of zeg je het op? Je moet al zoveel regelen tijdens een verhuis, en toch loont het de moeite om een paar energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Vaak bespaar je immers een boel geld door over te stappen. Geen idee hoe je daaraan begint? Wij helpen je op weg. Kan je nog wel wat tips gebruiken? Maak het jezelf makkelijk en download onze handige verhuisgids.
Vergelijk verschillende energieleveranciers met elkaar
De eerste stap is natuurlijk de verschillende spelers op de markt met elkaar vergelijken. Haal er je huidige contract bij, bekijk wat je huidige kosten zijn en vergelijk die met nieuwe aanbiedingen op je nieuw adres. Geraak je er zelf niet helemaal uit? Er bestaan een aantal vergelijkingssimulatoren die je een heel handig overzicht bieden.
De V-test van VREG
In het Vlaams Gewest kan je bijvoorbeeld terecht bij de VREG, de Vlaamse Regulator voor de Elektriciteits- en Gasmarkt. Zij ontwikkelden de V-test. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is je laatste afrekeningsfactuur. De V-test vraagt naar je verbruik in kWh, niet naar bedragen in euro’s. De vergelijking gebeurt op basis van het jaarlijkse gas- en elektriciteitsverbruik van je huishouden. Vermeld ook je postcode (zo weet de simulator welke distributienetbeheerder actief is in je gemeente en tegen welk tarief) en je metertype. Je krijgt dan een tabel te zien die je toont welke tarieven de leveranciers in jouw gemeente momenteel hanteren. Je krijgt hierbij een zo goed mogelijke schatting van de totale kostprijs per jaar.
De Servicecheck van VREG
Ben je niet alleen op zoek naar de laagste prijs, maar ook naar een uitstekende dienstverlening? Check dan zeker ook de Servicecheck van VREG. Die toont je bijvoorbeeld hoeveel klachten een energieleverancier krijgt of hoe snel hij reageert op mails. Doe bij voorkeur eerst de V-est en onderwerp daarna de drie meest voordelige contracten aan de Servicecheck.
De CREG-scan
Ook de CREG – de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas – ten slotte ontwikkelde een eigen tool. Met de CREG-scan check je in een oogopslag of je energiecontract nog wel goed zit en vergelijk je het meteen ook met het huidige aanbod op de markt.
Optie 1: Je stapt over van energieleverancier
Een betere deal gevonden? Overstappen loont! Hou rekening met een opzegtermijn van één maand. Een opzegvergoeding bestaat al sinds 2012 niet meer, dus je kan kosteloos overstappen. We geven je graag mee hoe zo’n overstap in z’n werk gaat:
- Sluit een contract af bij je nieuwe energieleverancier, met als begindatum de datum van de sleuteloverdracht.
- Zeg je oude energiecontract op en geef de meterstanden van je oude en nieuwe woning door aan je oude en nieuwe energieleverancier. Dat is het gemakkelijkst via het energieovernamedocument.
- Vertrek je uit een huurwoning? Dan moet er ook een exemplaar van het energieovernamedocument door de overnemer worden opgesteld. Beide partijen moeten het volledig ingevulde document ondertekenen en naar hun eigen energieleverancier sturen. Is er nog geen nieuwe huurder? Vraag dan aan de eigenaar om het document te ondertekenen.
- Betaal de slotfactuur die je van je oude energieleverancier krijgt.
Optie 2: Je neemt je huidig energiecontract mee
Ben je tevreden met je huidige contract en energieleverancier? Dan kan je je contract natuurlijk ook gewoon meenemen. Daarvoor volg je de volgende stappen:
- Geef je verhuis op tijd door aan je energieleverancier. Doe dit minstens een maand voor je effectief verhuist.
- Download het energieovernamedocument en druk dit af.
- Vul op de dag van je verhuis je meterstanden in, geef deze door aan je energieleverancier en bewaar het document goed.
Verwittig je energieleverancier zeker op tijd dat je gaat verhuizen. Anders krijg je mogelijk nog een factuur voor je oud adres en moet je opdraaien voor het energieverbruik van de nieuwe bewoner. Bovendiep loop je het risico zonder gas en elektriciteit te vallen op je nieuw adres omdat je geen energie mag verbruiken zonder energiecontract.
Heb je tijdelijk energie nodig op je oud én je nieuw adres? Geef dan de data door van de sleuteloverdracht van zowel je oude als je nieuwe adres. In de tussenperiode wordt er energie op beide adressen geleverd. Switch je van energieleverancier? Laat je nieuwe contract dan ingaan op de dag van de sleuteloverdracht en zeg je oud contract op vanaf de dag dat je je oude huis verlaat. Zo creëer je overlap.
Verhuisplanner van VREG
Kan je nog wel wat hulp gebruiken? VREG ontwikkelde een op maat gemaakte verhuisplanner voor verhuisinformatie op maat wat betreft gas en elektriciteit.
Ben je klaar voor je verhuis? Maak het jezelf makkelijker en download onze handige verhuisgids.