NL

Verhuistips

Dankzij deze tips & tricks ben je helemaal klaar voor een geslaagde start in je nieuwe thuis

Dingen weggooien is een kunst

Nadat je  beslist hebt om te verhuizen, begin je vanzelf na te denken over de verhuis van je spullen. Misschien krijg je daarbij wel een lichte paniekaanval: moet je echt al die spullen inpakken en meesleuren? Onbegonnen werk… Daarom kan je best ruim voor je verhuisdag al eens een kritische blik werpen op je inboedel. Slaag je erin een deel ervan weg te gooien, zal je verhuisdag uiteindelijk een stuk vlotter lopen. Dingen weggooien zorgt bovendien voor een opgeruimd en leeg huis en dat ziet er een stuk aantrekkelijker uit voor potentiële kopers.

weggooien verhuizen
Foto van Canstock

Dingen weggooien is soms even slikken

Weggooien is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Want aan al die dingen hangen herinneringen aan personen of vakanties of andere mooie tijden. Je beseft dat je weinig met die spullen doet, maar tegelijk betekenen ze wel heel wat voor jou… Moet je die nu echt weggooien? Eén antwoord als je voor een light-verhuizing wil gaan: jawel! Je kan daarbij de volgende vuistregel hanteren: heb ik het in het afgelopen jaar gebruikt? Nee? Weg ermee! Dat is af en toe even slikken, je bent bang dat je spijt zal hebben en je dit of dat zal missen. Maar je zal zien: de dag nadat je die dingen dumpt, ben je ze alweer vergeten.

Geen dingen weggooien, wel verkopen!

Natuurlijk moet je goede spullen niet zomaar in de vuilniszak stoppen. Dat zou ecologisch nogal onverantwoord zijn en vaak kun je er andere mensen nog heel blij mee maken. Je eigen familie en vrienden zouden wel eens op zoek kunnen zijn naar datgene waar jij vanaf wil. Daarom is het een leuk idee om een eigen rommelmarktje te organiseren.  Stal alle dingen die je niet mee wil verhuizen uit in de woonkamer of de garage. Nodig iedereen uit die je kent en als ze dingen zien die ze denken nog te kunnen gebruiken, laat hen dat gewoon gratis meenemen. Je hebt er je vrienden een plezier mee gedaan en jij hebt weer wat minder te verhuizen. Iedereen blij! Zo een privé-rommelmarktje kan bovendien ook leuk en gezellig zijn.  Spullen die nog wat geld waard zijn, kun je natuurlijk verkopen op internet. Zo brengt het je nog wat geld op, dat kan je waarschijnlijk goed gebruiken om de verhuiskosten te dekken. Begin hier wel ruim op voorhand mee, want het duurt soms even totdat geïnteresseerden zich melden.

Goede doelen hebben nog iets aan jouw spullen

En dan is er natuurlijk nog een optie: De Kringwinkel! Alles wat nog bruikbaar is, kan je daar kwijt. De Kringwinkel knapt de dingen indien nodig op en maakt ze klaar voor verkoop  in de tweedehandswinkel. Je kan de spullen zelf brengen, maar je kan ze ook -helemaal gratis – laten ophalen. Op de uitstekende website van De Kringwinkel kan je een inzamelpunt in de buurt vinden. Om ze te laten ophalen, bel je naar het gratis 0800-nummer om een afspraak te maken. Wacht hier niet te lang mee, want soms is er een wachttijd voor ophaling. De Kringwinkel is trouwens niet alleen een ecologische keuze, maar ook een sociale: het is een sociale werkplaats, waar mensen aan de slag zijn die weinig kansen hebben op de gewone arbeidsmarkt.

Wil je je spullen echt niet kwijt? Overweeg opslagruimte

Sommige spullen heb je op dit moment niet nodig, maar je weet wel zeker dat je ze later nog wil gebruiken. Weggooien zou een stap te ver zijn. Denk aan je wintersportspullen bijvoorbeeld, of je potten en pannen voor dat restaurant dat je ooit nog eens gaat openen, dikke boeken die je wil lezen als je eindelijk wat meer tijd hebt. Overweeg voor dat soort zaken zeker een tijdelijke opslagruimte. Er bestaan heel flexibele opslagbedrijven die je spullen komen ophalen, bijhouden en weer afleveren als je ze nodig hebt. Inbox Storage bijvoorbeeld. Zij hebben een app waarmee je eenvoudig opslagruimte kunt boeken. Het creëert extra ruimte in je huis, maar je spullen blijven zo toch binnen je bereik.

Conclusie: dingen weggooien is een kunst. Maar eigenlijk is de échte kunst om niet zomaar weg te gooien, maar afstand te nemen van wat je niet meer nodig hebt én ze bij die persoon te krijgen die er nog iets mee kan doen. Zo maak je jezelf  én anderen blij met je oude spullen.

Welke spullen liggen stof te verzamelen in jouw huis, maar kun je niet wegdoen? Is dingen weggooien voor jou echt een groot en onoverkomelijk probleem of ben je er een meester in.? Of heb je misschien nog andere tips om afstand te doen van je ongebruikte voorwerpen? Laat het weten door een reactie hieronder!

Reactie (0)

Reageer

Verhuizen…
Hoe begin je eraan?

Download gratis onze verhuisgids boordevol tips & tricks!

Meer info