Verhuizen met een hond: zo komt alles op zijn pootjes terecht
Als je nagaat hoe stresserend een verhuis al is voor mensen, beeld je dan even in wat dit moet zijn voor een hond. Zeker als je weet dat een hond een echt gewoontedier is en dat die dan plots allerlei dingen ziet en voelt gebeuren die niet tot het gewone patroon behoren. Dat levert een heleboel hondestress op! Daarom is het verstandig om je kwispelende viervoeter goed op voorhand voor te bereiden op de verhuisdag. Volg het stappenplan voor het verhuizen met een hond in dit artikel, dan komt alles op zijn pootjes terecht.
Verhuizen met een hond, stap 1: laat de hond alvast wennen
Honden hechten zich in de eerste plaats aan hun baasje. Onderschat echter niet hoe erg je hond gehecht is aan zijn omgeving. Door een verhuis wordt hij plotseling uit zijn vertrouwde habitat weggehaald. Daardoor kan het dier bang en onzeker worden. In het ergste geval kan dat zelfs gedragsproblemen veroorzaken. Voorkom dit, door je hond in de mate van het mogelijke op voorhand al aan het nieuwe huis te laten wennen. Krijg je bijvoorbeeld een maand voor de verhuis al de toegang tot het nieuwe huis? Maak daar gebruik van, plaats alvast wat spulletjes in het nieuwe huis en ga er af en toe met de hond naartoe. Zo kan hij de ruimtes en de omgeving van het huis al verkennen. Misschien palmt hij een lievelingsplekje in, waar je later zijn mand kunt zetten. Ook een goed idee: ga eens met de hond wandelen in jullie nieuwe buurt.
Verhuizen met een hond, stap 2: vermijd hondestress op de verhuisdag
Je hond moet zo weinig mogelijk stress meekrijgen op en rond de verhuisdag. Daarom is het verstandig om de hond een paar dagen te laten logeren bij een vertrouwd persoon. Maar misschien heb je niet echt een logeeradres waar hij een tijdje kan verblijven? Dan maak je best een rustig hoekje voor hem met zijn mand, eten, water en speeltjes binnen pootbereik. Neem de tijd om een extra lange wandeling met de hond te maken. Heb je zelf echt geen tijd, laat het dan door een ander persoon doen die de hond goed kent.
Als het grote moment is aangebroken waarop de hond de rit maakt naar het nieuwe huis, geef hem dan ook tijdens de rit voldoende aandacht. Als het een lange rit is, las dan een pauze in om de pootjes te strekken en om wat water te drinken. Laat je hond tijdens deze cruciale rit nooit alleen in de auto.
Laat de hond pas binnen op de verhuisdag als alle dozen en meubels op hun plek staan. Leid hem meteen naar zijn mand, zodat hij weet dat hij in dit vreemde huis ook zijn eigen plekje krijgt. Als je hond zenuwachtig is, dan kun je hem het beste aan de leiband houden en samen rustig het huis verkennen. Door jouw nabije aanwezigheid zal je hond zich snel op zijn gemak voelen.
Is je hond erg gevoelig voor stress, dan kun je hem in de dagen rondom de verhuizing eventueel speciaal voer tegen stress geven.
Stap 3: pik oude gewoontes snel terug op
Na de hele verhuis is de hond in een compleet nieuwe omgeving. Het is dus niet meer dan logisch dat hij nieuwsgierig is en graag op ontdekkingstocht wil gaan. Laat hem daarom nog niet meteen los van de leiband als je hem uitlaat. Als je hem uit het oog verliest zou hij, afgeleid door al die nieuwe prikkels, wel eens kunnen verdwalen. Bouw daarom best extra zekerheid in, met een hanger aan zijn halsband met zijn nieuwe adres en een telefoonnummer, voor het geval hij toch de weg kwijtspeelt. Is je hond gechipt, denk er dan aan om je nieuwe adres door te geven aan de databank. Dit kun je regelen via je dierenarts.
En nu volgt het allerbelangrijkste: pak na de verhuis zo snel mogelijk terug de oude gewoontes op. Jij bent in deze periode druk bezig met uitpakken, inrichten en regelen, maar vergeet de hond niet. Hou vast aan de vertrouwde eet-, wandel en speelmomenten. Het klinkt raar, maar je kunt je hond zelfs betrekken bij het uitpakken: kartonnen dozen vinden de meeste honden een heerlijk speeltje!
Was succesvol bij het verhuizen met een hond? Of ging je volledig de mist in met je trouwe viervoeter? We horen het graag, via een reactie op deze post!