NL

Verhuistips

Dankzij deze tips & tricks ben je helemaal klaar voor een geslaagde start in je nieuwe thuis

Ontspullen: Vermijd overbodige spullen tijdens je verhuis

Verhuizen is hét uitgelezen moment om eens na te gaan of je al de spullen in huis wel nodig hebt. Dit zogenaamde ‘ontspullen’ zorgt ervoor dat je minder spullen moet verhuizen en dat je nieuwe woning er meteen meer opgeruimd uitziet.

Ontspullen: opruimen weggooien

Ontspullen voor je verhuis: hoe begin je eraan?

  • Verdeel het huis in verschillende “opruimprojecten”. Begin met een ruimte of zelfs een kast. Zo ruim je stap voor stap je hele huis op, zonder het overzicht te verliezen.
  • Bedenk bij ieder voorwerp dat je vastpakt of je het nog nodig hebt. Twijfel je? Vraag je dan af of je het in het voorbije jaar gebruikt hebt. Nee? Dan mag het weg.
  • Denk na wat de toekomst is van de afgedankte spullen. Gooi niet zomaar alles weg, wanneer iets nog in goede staat is kan je het bijvoorbeeld ook verkopen, weggeven of schenken aan een goed doel.
  • Weggeven, verkopen, wegschenken of weggooien, maak voor elke optie een doos en verdeel je spullen er meteen in. Zo behoud je ook hier het overzicht.

Spullen die je wilt weggeven aan vrienden

Dit is de leukste categorie. Spullen die jij niet meer nodig hebt, kunnen vaak een tweede leven krijgen bij familie of vrienden. Verzamel de spullen die je wil weggeven en organiseer een open huis. Nodig je familie en vrienden uit, zo kan iedereen komen kijken of er iets tussen zit voor hen.

Let wel op dat je enkel die spullen aanbiedt die echt nog in goede staat zijn. Het is niet fijn wanneer je vriendin je oude blender krijgt om achteraf te ontdekken dat die niet meer goed werkt.

Spullen die je wilt verkopen

Sommige spullen heb je misschien niet meer nodig, maar kunnen nog steeds geld opleveren. Denk bijvoorbeeld aan (keuken)apparaten, of collector’s items. Deze spullen kan je dan verkopen op een tweedehandssite zoals Ebay of 2dehands.be. Rommelmarkten zijn ook een optie om je spullen te verkopen.

Onafhankelijk van het platform is het belangrijk dat je jezelf een tijdslimiet oplegt. Zaken die na een bepaalde tijd nog niet verkocht zijn, moet je weggooien of naar een kringloopwinkel brengen.

Spullen die je wilt schenken

Spullen die nog in goede staat zijn, maar die geen geld meer opleveren, kun je recyclen. Breng ze naar een Kringwinkel in jouw buurt of schenk ze aan een goed doel. Vaak kan je je spullen zelfs laten ophalen!

Je oude spullen doneren aan een goed doel is een echte win-win situatie: jij helpt anderen die het misschien minder goed hebben én je bent meteen van je spullen af.

Spullen die je wilt opslaan

Heb je spullen die in de weg liggen maar waarvan je weet dat je ze af en toe toch nodig hebt? Denk bijvoorbeeld aan je kampeerspullen of skimateriaal. Overweeg dan om een tijdelijke opslagplaats te zoeken. Dat kan misschien in de garage van je ouders omdat ze hun auto wegdeden maar er bestaan ook heel wat opslagbedrijven zoals Shurgard. Deze bedrijven bieden tegen betaling opslagruimtes aan in verschillende groottes.

Wat is jouw ervaring met ontspullen? Heb je nog andere tips die niet in dit artikel genoemd worden? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel!

Reactie (0)

Reageer

Verhuizen…
Hoe begin je eraan?

Download gratis onze verhuisgids boordevol tips & tricks!

Meer info