NL

Verhuistips

Dankzij deze tips & tricks ben je helemaal klaar voor een geslaagde start in je nieuwe thuis

Telecomoperatoren vergelijken, hoe doe je dat?

Een tijdje geleden legden we al uit dat een verhuis het uitgelezen moment is om je energieleverancier onder de loep te nemen. Maar een verhuis is ook een goed moment om je telecomoperator eens te vergelijken met anderen. In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten bij het kiezen van een abonnement.

Je abonnement vergelijken: wanneer begin je?

Je wacht best niet tot het laatste moment om een geschikt abonnement voor je internet, televisie en telefonie te zoeken. Een overstap tussen aanbieders kan enkele weken duren. Als je op tijd begint, voorkom je dat je even zonder een telecomprovider valt of, net omgekeerd, dubbel betaalt.

telecomoperator veranderen

Controleer voor je zoektocht ook altijd de voorwaarden in je huidige contract. Zo kan je een telecom abonnement pas na de eerste 6 maanden kosteloos opzeggen. Zeg je je contract vroeger op dan betaal je een verbrekingskost. Die kost staat gelijk aan de abonnementskost van de resterende maanden tot de periode van 6 maanden is bereikt.  Kocht je bovendien bij het abonnement ook een gsm-toestel aan een voordeliger tarief? Dan kan het zijn dat je ook daar een restbedrag op moet betalen.

Waar moet je op letten bij het vergelijken van aanbiedingen?

Als je internet, televisie of alles-in-een abonnementen gaat vergelijken, moet je eerst bedenken wat je precies nodig hebt. Mensen hebben vaak een pakket dat te uitgebreid is voor hun eigenlijke gebruik. Op de website van de FOD Economie vind je enkele documenten die je helpen je gebruiksprofiel te bepalen.

Wanneer je je profiel kent, kan je de verschillende operatoren en aanbiedingen met elkaar vergelijken. Een handig hulpmiddel is de vergelijkingstool van het BIPT (Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecom) maar ook bij Test-Aankoop kan je gemakkelijk aanbiedingen vergelijken. Toch is het ook dan belangrijk om zelf over de volgende zaken na te denken: 

  • Bepaal welke opties je nodig hebt voor internet en TV: De prijzen van telecom pakketten hangen onder andere af van de verschillende opties die je wil. Extra snel internet of extra themakanalen en opties voor je digitale tv? Allemaal zaken die de prijs van je abonnement de hoogte injagen. 
  • Let op de opbouw van de tarieven: Vele telecomoperatoren bieden een welkomstkorting aan waardoor je bijvoorbeeld enkel het eerste jaar minder betaalt. Bekijk dus zeker ook de kleine lettertjes en voorwaarden van een aanbieding, zo kom je niet voor verrassingen te staan.
  • Check de service van de operator: Laat je niet enkel leiden door de prijs, ook de service die je operator aanbiedt is belangrijk. Zoek online naar recensies over de telecomaanbieder die je overweegt. Hoe is de klantenservice? Komt een technieker gratis alles installeren? Zijn er veel storingen? Soms loont het om een iets duurder pakket te kiezen als je daar een betere service bij krijgt.

Overstappen? Zo ga je te werk

Heb je de beste aanbieding gevonden? Dan is het tijd om de overstap te regelen. Dat overstappen is erg gemakkelijk omdat de meeste telecomoperatoren een overstapservice hebben. Al wat jij dan moet doen is je aanmelden bij je nieuwe aanbieder, zij zeggen dan je oude abonnement voor je op en regelen de installatie van een internetmodem, decoder, …

Als je nieuwe provider geen overstapservice aanbiedt, dan volstaat een telefoontje naar je huidige provider om het abonnement op te zeggen.

Wat zijn jouw ervaringen met overstappen naar een nieuwe telecomaanbieder? Heb je nog tips? Laat het ons weten in een reactie onder dit artikel!

Reactie (0)

Reageer

Verhuizen…
Hoe begin je eraan?

Download gratis onze verhuisgids boordevol tips & tricks!

Meer info