NL

Verhuistips

Dankzij deze tips & tricks ben je helemaal klaar voor een geslaagde start in je nieuwe thuis

Gas, water en elektriciteit regelen bij je verhuis: zo doe je dat

Na je verhuis wil je natuurlijk meteen (warm) water, verwarming en licht hebben. Daarom is tijdig gas, water en elektriciteit regelen superbelangrijk bij een verhuis. In dit artikel lees kort hoe je die overdracht of overname het best aanpakt. Vergeet geen zaken en download onze handige verhuischecklist.

Elektriciteit regelen bij je verhuis

Natuurlijk heb je In je nieuwe huis stroom nodig en wel meteen. Je kan hiervoor je huidige contract meenemen, maar een verhuis is  ook een perfecte gelegenheid om te onderzoeken of een andere leverancier misschien betere voorwaarden biedt. Ontdek het betrouwbare elektriciteitsaanbod van Luminus: Belgische leverancier van groene elektriciteit.

Water regelen bij je verhuis

Voor je drinkwater is het heel eenvoudig: in elke regio is er slechts één drinkwaterbedrijf actief. Daar moet je dus zijn om je watercontract te regelen. We hebben een afzonderlijk artikel geschreven over het melden van je verhuis aan het waterbedrijf. Daarin lees je precies hoe je het water regelt voor je verhuis.

Gas regelen bij je verhuis

In je nieuwe huis kan je ervoor kiezen om te verwarmen met aardgas. Dan kies je meteen voor een milieuvriendelijke manier van leven. Misschien verwarmde je in je vorige huis al met aardgas? Dan kun je je huidige contract meenemen naar je nieuwe stek. Maar een verhuis is een mooie gelegenheid om na te gaan welke voordelen overstappen naar een andere energieleverancier misschien oplevert. Bekijk daarom zeker het aanbod van Luminus, Belgische leverancier van aardgas.  Of doe meteen een simulatie op je nieuwe adres. Een overstap is bovendien echt eenvoudig en kost niets.

Gas, water en elektriciteit regelen bij je verhuis: meterstanden noteren

Bij een verhuis moet je altijd de meterstanden van gas, water en elektriciteit noteren. Doe dit op de dag van de sleuteloverdracht, zowel in je nieuwe als in je oude huis. Aan de hand van de meterstanden maken de leveranciers een eindafrekening op. Deze krijg je uiterlijk twee maanden na de verhuisdag.

Gas, water en elektriciteit regelen bij je verhuis: wanneer?

Water en energie regelen vergt dus toch wat denkwerk en er komt ook wat administratie bij kijken. Je moet zowel de overdracht in je oude huis als in je nieuwe huis regelen. Hier gaat wat tijd over en het is echt belangrijk dat dit in orde is als je effectief verhuist. Daarom: begin hier tijdig aan, stel dit niet uit. Geef het in elk geval een tweetal weken voor je verhuist al door. Als je beslist om naar een andere leverancier over te stappen, hou dan rekening met ongeveer een maand voor de wissel effectief uitgevoerd is.

Ben je klaar voor je verhuis? Maak het jezelf makkelijker en download onze handige verhuisgids!

Reactie (14)

Reactie

  • vanormelingen

    Beste,
    Ik kan op jullie website geen formulier vinden om de meterstanden door te geven bij verhuis. Kunnen jullie mij helpen (eventueel formulier doormailen)
    Met dank
    Monique

  • Martine

    Beste
    Ik woon in turnhout en er is geen vorige eigenaar zelf woonde ik voordien bij men moeder zodus heb geen water op mijn naam, wat moet ik nu doen?

    Groeten
    Martine Verschuren

    • Valine

      Beste Martine,

      Je kunt het beste contact opnemen met het drinkwaterbedrijf in jouw regio. Dat is in dit geval Pidpa. In het geval dat er geen vorige bewoner is, kun je dit telefonisch aangeven aan het contactcenter van Pidpa via het nummer 0800 90 300, optie 1 (tijdens de kantooruren van 8.00u tot 17.00u). Zij maken de aansluiting dan voor je in orde. Veel succes en veel plezier in je nieuwe huis!

  • ann braem

    Beste,
    Mijn moeder heeft haar woning verkocht.
    Nu zijn de huurder verhuist
    en zijn de meters op hare naam gekomen tot de akte beschreven is ,nieuwe eigenaars.
    Hoe moet ik dit nu aangeven
    alle papieren zijn correct ingevuld door vertrekkende huurders en mijn moeder.
    vriendelijke groeten
    Braem Ann

    • Valine

      Beste mevrouw Braem,

      hartelijk dank voor uw reactie. Om uw specifieke vraag te beantwoorden, hebben we wat meer informatie nodig. Ik heb u daarom een e-mail gestuurd met wat aanvullende vragen.

      Groeten,
      Valine

  • Mohamed

    Ik verhuis binnenkort naar een huurappartement in burcht zwijndrecht. Hier vallen alle kosten van water gas en elktriciteit voor mijn rekening. Dien ik dan zelf contact op te nemen met water (welke?) en energiemaatschappijen om deze te komen aansluiten of hoe werkt dit juist? Wanneer kan ik het best bellen om dit allemaal tijdig in orde te krijgen?

    • Valine

      Beste Mohamed,

      aangezien u zelf verantwoordelijk bent voor de kosten voor water, gas en elektriciteit, is het belangrijk dat u de meterstanden doorgeeft en de contracten op uw naam laat zetten. Ik raad u aan om op de dag van de sleuteloverdracht een foto te maken van de meterstanden.

      Voor de waterlevering in uw gemeente neemt u contact op met Water-Link. Meer informatie vindt u op de betreffende website. De exacte gang van zaken rondom verhuizing en waterlevering vindt u in ons artikel “water regelen bij verhuis”

      Voor gas en elektriciteit kunt u zelf een geschikte leverancier uitkiezen en een contract afsluiten. Ook aan deze leverancier geeft u na de dag van de sleuteloverdracht de meterstanden door.

      Als het appartement op dit moment al bewoond is, bestaan de aansluitingen voor gas, water en elektra al. Het is dan voldoende om uiterlijk 2 weken voor de verhuizing contact op te nemen met de leveranciers om de contracten af te sluiten. Gaat het om een nieuwbouw? Dan is het handig om langer van tevoren te beginnen met regelen. Vraag dit even na bij de aannemer. Vaak heeft de aannemer namelijk al contact met leveranciers voor gas, water en elektriciteit.

  • Dereuddre Gerard

    Eind maart verhuis ik naar het buitenland. wat moe t ik doen en wanneer om de eindafrekening te vereffenen en de watermeter niet meer op mijn naam te hebben??,
    Dank bij voorbaat
    Graag een duidelijke uitleg graag

    • Valine

      Om de watermeter niet meer op uw naam te hebben, vult u een overnamedocument in. Op basis van de meterstanden die u op dit document invult, wordt door het waterbedrijf een eindfactuur gemaakt. Aangezien de exacte werkwijze verschilt per waterbedrijf, kunt u het beste contact opnemen met het waterbedrijf dat op uw adres actief is. U vind de naam en contactgegevens van uw waterbedrijf op de reguliere factuur. Heeft u deze niet bij de hand, dan kunt u ook op de site van Aquaflanders opzoeken wat de contactgegevens van uw waterbedrijf zijn.

  • somers diane

    mijn ouders moeten uit het huis komen nu bij mij wonnen hoe kan ik alles regelen vriendelijke gr

    • Valine

      Beste Diane,
      in dit geval beëindigen jullie de contracten voor energie en water op het oude adres van uw ouders. Dit doet u met behulp van een energieovernamedocument, dat u per e-mail of post kunt opsturen naar de water- en energieleveranciers. Als u hier nog specifieke vragen over heeft, mag u altijd een berichtje sturen naar info@ikgaverhuizen.be.

  • fina.bex@gmail.com

    Hallo mijn ouders zijn verhuist van uit een huurhuis naar het bejaarden te huis.
    Hoe moet ik dat regelen kun je me begrijpbare tips geven, dank u wel mvg fina

    • Valine

      Beste Fina, je kunt de contracten voor gas/stroom en waterlevering van je ouders opzeggen. Dit doe je met behulp van een overnamedocument of via de websites van de leveranciers. Stap 1: kijk welke leveranciers je ouders hebben voor water en gas/stroom. Dit kun je vinden op de facturen. Stap 2: neem contact op met de leveranciers om de contracten op te zeggen. Twijfel je hoe je dit moet doen? Dan kun je het beste even bellen met de klantenservices van de waterleverancier en gas/stroomleverancier. Zij kunnen je verder helpen.

Reageer

Verhuizen…
Hoe begin je eraan?

Download gratis onze verhuisgids boordevol tips & tricks!

Meer info