NL

Verhuistips

Dankzij deze tips & tricks ben je helemaal klaar voor een geslaagde start in je nieuwe thuis

Water regelen bij verhuis: stap voor stap

Op de dag dat je in je nieuwe huis trekt, wil je natuurlijk dat er water uit de kraan komt. Elk bewoonbaar huis is aangesloten op de waterleiding, dus dit is enkel een administratieve kwestie. Water regelen bij verhuis is niet echt moeilijk, maar je moet er toch wel even goed je hoofd bijhouden. Want je moet niet alleen het water in je nieuwe huis regelen, je moet ook in je oude huis zorgen voor een vlotte overdracht. Met het stappenplan  in dit artikel wordt alles helder als pompwater.

Water regelen bij verhuis, stap 1: check welk waterbedrijf actief is in je nieuwe woonplaats

Er zijn 7 drinkwaterbedrijven actief in Vlaanderen. Elk waterbedrijf bedient een specifieke regio. Je kan dit dus niet kiezen. Wel hanteert elk waterbedrijf verplicht dezelfde tarieven.  Blijf je in dezelfde gemeente wonen? Dan blijft je waterleverancier in elk geval ook dezelfde. Maar als je naar een andere gemeente verhuist, kan het zijn dat je een andere waterleverancier krijgt. Je komt het te weten door op aquaflanders.be de gemeente in te geven waar je gaat wonen. Aquaflanders is de koepelvereniging van de Vlaamse waterbedrijven.

waterbedrijf verhuizen

Foto van Kaboompics

Water regelen bij verhuis, stap 2: vul het overnamedocument van je nieuwe woning in

Surf naar de website van het waterbedrijf van je nieuwe woonplaats. Zoek daar naar het overnamedocument, je vindt het meestal onder de rubriek “verhuis”.
Op het moment dat je de sleutel krijgt van je nieuwe huis, vul je dit document in, samen met de persoon van wie je de woning overneemt. Jij vult je gegevens in, de tegenpartij vult zijn of haar gegevens in en je kijkt samen naar de meterstand en je vult die correct in op het document. Heel belangrijk: je tekent allebei het overnamedocument, dat is voor het waterbedrijf het bewijs dat beide partijen akkoord gaan met de overdracht en met de stand op de  teller. Je stuurt dit document op naar het waterbedrijf. Bij sommige waterbedrijven kan je de overdracht verder online afhandelen. Onderaan dit artikel vind je een lijst van alle Vlaamse waterbedrijven met een link naar hun verhuispagina en de werkwijze die ze hanteren.

Water regelen bij verhuis, stap 3: vul het overnamedocument in op je oude adres

Op het oude adres doe je net hetzelfde, maar in de omgekeerde richting: daar ben jij de vertrekkende klant en de nieuwe huurder is de nieuwe klant. De “nieuwe klant” kan ook de eigenaar zijn, als het huis na jou leeg komt te staan.

Stap 4: controleer de contractbevestiging

Als alles goed is, dan krijg je enkele dagen later een contractbevestiging in de bus: daarin deelt het waterbedrijf je identificatiegegevens mee. Controleer even of deze correct zijn. In deze brief staat ook vermeld wanneer je de volgende factuur kan verwachten.

Stap 5: betaal je slotfactuur van het oude adres

Als ook de overname op je oude adres correct administratief afgehandeld is, krijg je een slotfactuur. Het kan ook zijn dat je geld terugkrijgt. Dat komt doordat de waterbedrijven met voorschotten werken.  Als je het voorschot dat je betaalde hoger is dan het bedrag voor je effectieve gebruik, heb je geluk en krijg je het saldo teruggestort.

Overzicht waterbedrijven

Hier vind je een overzicht van de Vlaamse waterbedrijven met een link naar hun verhuispagina en over de werkwijze die ze hanteren.

 • Farys: Overnamedocument kan gedownload worden via de site. Je kan de gegevens van het ingevulde document online invullen, je moet het  overnamedocument dan scannen en uploaden.
 • IWVA: je kan de overdracht helemaal digitaal afhandelen, maar je moet wel eerst registreren op het e-loket
 • De Watergroep: je kan overnameformulier downloaden, maar je moet het via de post opsturen of inscannen en via e-mail opsturen.
 • Vivaqua: overnameformulier downloaden, invullen en opsturen via post of een scan via e-mail.
 • Water-link: Overnamedocument kan gedownload worden via de site. Je kan de gegevens van het ingevulde document online invullen, met een scan van het  overnamedocument als upload. Het overnamedocument opsturen via post of e-mail kan ook.
 • Pidpa: Download overnameformulier op de website. Daarna kan je de gegevens online invullen of het document opsturen met de post of via e-mail.
 • AGSO Knokke Heist. Download het overnameformulier, en bezorg het gehandtekend door beide partijen aan het waterbedrijf.

Ben je klaar voor je verhuis? Doe de check en download onze handige verhuisgids!

Reactie (8)

Reactie

 • Armand Put

  Bij het downloaden van het overnameformulier van “De Watergroep” krijgen we :
  404 – File or directory not found.
  The resource you are looking for might have been removed, had its name changed, or is temporarily unavailable.

  • Valine

   Hoi Armand, bedankt voor de tip. We hebben de link in het artikel aangepast. Als je er nu op klikt, kom je op de verhuispagina van De Watergroep. Daar kun je het overnameformulier downloaden. Succes!

 • Wiame

  Moet ik het overname formulier van de watergroep opsturen naar Hasselt of Brussel?

  • Valine

   Het overnameformulier van De Watergroep kunt u online indienen, via deze pagina. Wilt u het per post opsturen, dan zou dit het beste even kunnen navragen bij De Watergroep zelf via het telefoonnummer 02 238 96 99

 • Andre Magda

  beste heb ik bij verhuis een nieuwe klanten nummer of blijft dat het zelfde nr

  • Valine

   Beste heer of mevrouw, ik ga ervan uit dat uw vraag betrekking heeft op uw waterlevering. Wat er met uw klantnummer gebeurt bij een verhuis zal afhangen van de werkwijze bij uw waterbedrijf. Ik raad u dan ook aan om uw vraag te stellen bij het waterbedrijf van uw regio. U kunt uw waterbedrijf vinden op deze pagina. Ik wens u veel succes met uw verhuis!

 • Marleen Oris

  Beste, wanneer ik klik op de Watergroep komt er telkens “deze verbinding is niet privé”. Ik kan dus geen document downloaden… tenzij ik wil verdergaan en een risico wil nemen.

Reageer

Verhuizen…
Hoe begin je eraan?

Download gratis onze verhuisgids boordevol tips & tricks!

Meer info