NL

Verhuistips

Dankzij deze tips & tricks ben je helemaal klaar voor een geslaagde start in je nieuwe thuis

De sleuteloverdracht bij een verhuis: waar moet je op letten?

Als je beslist hebt om te verhuizen naar een nieuwe woning, kijk je natuurlijk reikhalzend uit naar het moment waarop je de sleutel van het huis in handen krijgt. Wil je problemen vermijden bij de sleuteloverdracht bij een verhuis? Dan houd je toch beter nog even het hoofd koel. Wij leggen je in dit artikel uit hoe je dat best aanpakt, zodat het wettelijk, correct en zonder discussie verloopt.

overdracht huis

Foto van Bigstock

Sleuteloverdracht bij een verhuis naar een huurwoning

Als je in een huurwoning intrekt, doe je samen met de verhuurder een inspectieronde van het huis en maak je een plaatsbeschrijving op. De plaatsbeschrijving is een cruciaal document: de staat van het huis wordt er zeer precies en uitgebreid in beschreven. Ook eventuele mankementen, vlekken of scheuren moeten erin staan. Bij oudere huizen is er waarschijnlijk al een plaatsbeschrijving ter beschikking, waarop verder kan gewerkt worden. Je kan als huurder eisen dat een expert de plaatsbeschrijving opstelt. De kosten van de expert moeten dan gedeeld worden. Dit document  is zo belangrijk omdat er op het einde van de huurperiode, als je weer uit het huis trekt, ook zo’n inspectieronde zal plaatsvinden. Met de plaatsbeschrijving kan je aantonen dat eventuele schade er al was toen je in het huis trok en dat jij die schade dus niet hebt aangericht. De sleuteloverdracht is ook het perfecte moment om, samen met de vorige huurder of met de verhuurder, de overnamedocumenten van water, gas en elektriciteit in te vullen. Als dat allemaal achter de rug is, ben jij dan eindelijk de officiële bewoner van het huis.

Sleuteloverdracht bij een verhuis naar een gekochte woning

Ga je in een huis wonen dat je net gekocht hebt? Dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk de sleutel krijgen om aan de verhuis en de inrichting te beginnen. Maar het beste is toch om met de sleuteloverdracht te wachten tot je de verkoopsakte getekend hebt bij de notaris. Want stel dat er tijdens deze periode iets gebeurt (brand, storm, inbraak, …), wie draait er dan voor op?

Dat vergt wel wat geduld, want  tussen de ondertekening van het compromis en de ondertekening van de akte bij de notaris verlopen soms enkele maanden (de notaris heeft tijd nodig om dingen op te zoeken). Als je echt niet kan wachten met de sleuteloverdracht, stel je best een sleutelovereenkomst op, met afspraken over  deze periode. Er kan bijvoorbeeld instaan dat jij, als koper, voor een brandverzekering moet zorgen om de periode tussen compromis en ondertekening van de akte te overbruggen. Dan kan je met een gerust gemoed je nieuwe stek alvast beginnen in te richten.

Heb jij tips voor een vlotte sleuteloverdracht bij verhuis? Kreeg je klinkende ruzie of werden de nieuwe bewoners je beste vrienden? Laat weten wat je hebt meegemaakt via het forum.

Reactie (0)

Reageer

Verhuizen…
Hoe begin je eraan?

Download gratis onze verhuisgids boordevol tips & tricks!

Meer info