NL

Verhuistips

Dankzij deze tips & tricks ben je helemaal klaar voor een geslaagde start in je nieuwe thuis

De wasmachine verhuizen: hoe doe je dat?

Een wasmachine is een handig en onmisbaar toestel in je huishouden. Je wil het zeker niet beschadigen bij de verhuis. Geen idee hoe je dat aanpakt? Wij leggen je alles haarfijn uit in dit artikel, zodat je wasmachine verhuizen naar je nieuwe stek veilig en probleemloos verloopt. Download ook onze handige verhuisgids.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Je wasmachine is aangesloten op stroom en water. Beide aansluitingen moet je de avond voor je verhuis loskoppelen, zodat de wateraansluiting de tijd heeft om helemaal leeg te lopen. Maak daarom de slang alvast los en laat hem goed uitlekken.

Op de dag van je verhuis plak je de slang vast aan de wasmachine, met het uiteinde de lucht in. Zo zal er geen water uitlekken tijdens het verhuizen.

Let op, er kan ook nog water in het systeem van de wasmachine zitten. Dit moet er uit, anders wordt alles nodeloos zwaar. Zet hiervoor je wasmachine op een traptrede of een andere verhoging, zodat je hem kunt kantelen. Aan de onderkant zit een strip of klepje, met daarachter de filter. Plaats daar een emmer of een waterbak onder. Open traag de filter en laat het water eruit lopen door de wasmachine licht te kantelen. Als het water eruit is, draai je de filter weer dicht.

Bescherm je wasmachine tegen botsingen onderweg

Om je wasmachine niet te beschadigen, kun je hem best inpakken in noppenfolie of beschermfolie. Dat beschermt meteen ook hoekjes en muurtjes tegen beschadiging, als de wasmachine er tegen aan zou botsen onderweg.

Bij alle wasmachines zitten bij levering speciale beugels of pinnen, waarmee je de trommel kunt vastzetten tijdens het vervoer. Deze trommelbeveiliging zorgt ervoor dat de trommel niet te veel heen en weer schudt en dus de machine niet beschadigt.

Maar wat als je de die beugels of pinnen niet meer hebt? Dan verklappen we je een alternatieve oplossing: je schroeft de bovenkant van de wasmachine eraf en je vult de open ruimte met oude handdoeken of een kussen. Ook dan kan de trommel niet schudden tijdens het verhuizen.

Een wasmachine verhuizen zonder je rug te breken, doe je zo

Een wasmachine weegt gemiddeld tussen de 65 en 80 kilo. Tenzij je een krachtpatser bent, kan je hem dus niet alleen dragen. Zorg ervoor dat je  minstens twee personen hebt die dit aankunnen. En denk aan je rug: loop zo veel mogelijk met een rechte rug, ook op de trap.

Er bestaan trouwens handige hulpmiddelen waarmee je een wasmachine makkelijk tilt. Zo zijn er speciale tilbanden, die zorgen ervoor dat je de wasmachine makkelijker met een correcte lichaamshouding verplaatst.

Wil je liever rollen dan tillen? Dan kun je een speciale steekwagen huren of kopen voor de wasmachine. Er zijn zelfs speciale trapsteekwagentjes waarmee je de wasmachine gemakkelijk de trap op kunt rijden. Vraag na bij de bouwmarkt of het verhuisbedrijf of je er daar een kunt huren.

Is de wasmachine, ondanks alle maatregelen hierboven beschreven, toch nog te zwaar? Dan hebben we nog een trucje voor je: in iedere wasmachine zitten een of meerdere betonnen gewichten. Die dienen om de wasmachine stabiel te houden, maar zijn natuurlijk vreselijk onhandig als je het toestel moet verplaatsen. Dus weg ermee (of toch voor even). Schroef daarvoor de bovenkant of achterkant van de wasmachine los en hop, je kan deze gewichten simpelweg verwijderen. Je hebt dan het gewicht zomaar even gehalveerd. Dan kan zelfs je oma helpen de machine te tillen!

Meten is weten

Een wasmachine is best wel groot en log. Het kan dan ook nogal koppig zijn als het ergens moeilijk doorheen kan. En dat is lastig als je ermee de trappen op en en af moet en door gangen en deuren moet manoeuvreren. Daarom: zorg ervoor dat je van tevoren precies de afmetingen kent van de ruimtes en deuren waar je doorheen moet in je oude en nieuwe huis. En meet natuurlijk ook de hoogte en breedte van de wasmachine, zodat je kunt inschatten of het gaat lukken.

Als blijkt dat de wasmachine te breed of te groot is, schakel je best een verhuisbedrijf in om je wasmachine verhuizen. Ze hebben een verhuislift om de wasmachine via het raam naar beneden en/of weer naar boven te liften.

Zoek je een verhuisbedrijf? Lees dan hier onze tips voor het vinden van een goede verhuizer.

De wasmachine verhuizen en vervoer

Als je je wasmachine laat vervoeren door een verhuisbedrijf, hoef je je nergens zorgen over te maken. Als je het zelf doet, kun je ervoor kiezen om de wasmachine in je eigen auto te vervoeren. Let goed op en wees heel voorzichtig om  schade aan de machine (en auto) te vermijden.

Een wasmachine vervoer je het beste rechtop. Zo heb je de minste kans op beschadigingen aan de trommel en leidingen. Als je auto daarvoor te klein is, kun je hem toch op z’n kant vervoeren, maar er is dan meer kans op beschadigingen. We raden eerder aan om een aanhangwagen, klein busje of verhuiswagen te huren voor een paar uur.

In elk geval: zorg dat je de wasmachine goed vastzet in de auto, aanhanger of busje. Dan voorkom je dit soort toestanden:

Wij hopen dat de wasmachine verhuizen met deze tips weer een stukje makkelijker wordt. Heb je nog andere verhuistips met betrekking tot de wasmachine? We horen het graag! Laat dan gerust een reactie achter op deze pagina.  Download ook onze handige verhuisgids.

Pinnen is winnen:

Vond je dit artikel handig? Pin het dan op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terug kunt vinden!

Reactie (0)

Reageer

Verhuizen…
Hoe begin je eraan?

Download gratis onze verhuisgids boordevol tips & tricks!

Meer info