NL

Verhuistips

Dankzij deze tips & tricks ben je helemaal klaar voor een geslaagde start in je nieuwe thuis

De koelkast verhuizen: hoe doe je dat?

De koelkast verhuizen is wat anders dan een gewone kast verhuizen. Het is een delicaat toestel en als je wil dat de koelkast de verhuis heelhuids overleeft, dan vereist het een aantal speciale handelingen. Onderstaande video van een Amerikaans opslagbedrijf toont je precies waar je op moet letten als je je koelkast verhuist. Onder de video hebben we voor jou de punten nog eens op een rij gezet. Download zeker ook onze gratis verhuisgids.

Eerst vriesvak ontdooien en goed schoonmaken

Stap 1 is, uiteraard, de koelkast uitzetten om hem goed schoon te maken. Heeft je koelkast een vriesvak? Vergeet dan niet de avond voor de verhuis de koelkast alvast uit te zetten, zodat de vriezer kan ontdooien. Haal er daarom al het eten uit.

Nieuwere vriezers hebben een klepje om het smeltwater af te voeren. Heeft jouw vriezer dat niet, leg dan voldoende handdoeken rondom het toestel, anders krijg je waterplassen.

Zet eventueel ook een emmertje of een aantal tupperwarebakjes in de vriezer, die een deel van het water kunnen opvangen. Als het snel moet gaan, zet dan een pan met heet water in het vriesvak zetten,dan ontdooit het vriesvak nog sneller.

Pas als de vriezer ontdooid is, kun je de vriezer en de koelkast beginnen te poetsen. Dit doe je best met een sopje met afwasmiddel of soda. Haal alle plankjes en lades even uit de koelkast en maak alles goed schoon. Laat het afvoergootje aan de onderkant leeglopen en maak ook dat goed schoon.

De koelkast verhuizen zonder scherven? Plak deuren en lades vast met tape

De meeste koelkasten hebben glazen plankjes en een aantal plastic lades. Slimmeriken maken die vast met wat tape, zodat ze tijdens het verhuizen niet verschuiven of los raken. Zet ook de deur van de koelkast goed vast met spanband. Doe de spanband helemaal om de koelkast heen en sluit hem aan de voorkant.

De koelkast verhuizen zonder je rug te breken? Gebruik deze hulpmiddelen

Er zijn koelkasten in allerlei formaten, maar meestal is een koelkast toch een groot en log object en daardoor best moeilijk te verplaatsen. Er bestaan gelukkig enkele handige hulpmiddelen die je het leven een stuk makkelijker maken. Zoals je kan zien in bovenstaande video, is een steekwagen huren of kopen voor de koelkast (en andere zware dingen) het overwegen waard. Er zijn zelfs speciale trapsteekwagentjes om de koelkast gemakkelijk de trap op te rijden.

Ook de  speciale tilbanden om zware objecten te verplaatsen zijn zeker geen slecht idee. Je wil tenslotte je rug niet verpesten tijdens de verhuis. En is je auto te klein om de koelkast te vervoeren? Dan kun je een busje huren.

koelkast tillen
Hercules tilbanden via Bol.com

De koelkast liggend of staand vervoeren?

Als de koelkast zelf kon kiezen, dan bleef ze rechtop staan tijdens het vervoer. Want ze bevat koelmiddel en als de koelkast neerligt of te veel kantelt tijdens het tillen, gaat dit koelmiddel schuimen. Dat kan problemen opleveren voor de motor als je de koelkast na het vervoer te snel weer aanzet. Zo kan je koelkast zelfs kapotgaan.

Dus hou de koelkast best in verticale positie tijdens de verhuis. En als je hem toch liggend of gekanteld moet vervoeren, laat hem na de verhuis op adem komen op zijn nieuwe plek en wacht ongeveer 24 uur voordat je  hem weer aanzet.

Heb jij nog andere tips om de koelkast te verhuizen? Laat dan een reactie achter op deze post!

Ben je klaar voor je verhuis? Doe de check en download onze handige verhuisgids!

Reactie (0)

Reageer

Verhuizen…
Hoe begin je eraan?

Download gratis onze verhuisgids boordevol tips & tricks!

Meer info