NL

Verhuistips

Dankzij deze tips & tricks ben je helemaal klaar voor een geslaagde start in je nieuwe thuis

Alleen gaan wonen: 7 dingen om te regelen

Zal je binnenkort alleen gaan wonen? Eindelijk, want nu kan je je eigen stek inrichten zoals je zelf wil, zelf bepalen welk potje je gaat koken en helemaal zelf je dag indelen. Heerlijk! Maar alleen gaan wonen betekent natuurlijk ook meer eigen verantwoordelijkheid, zelf de touwtjes in handen nemen. En dat mag je best spannend vinden. Wij helpen je om zonder struikelblokken op je eigen benen te staan, met 7 dingen die je niet mag vergeten. Want een goede start is het halve werk. Download ook onze handige checklist

alleen gaan wonen
Foto van Bigstock

het noodzakelijke startpakket bij het alleen gaan wonen

In je eerste eigen huis heb je natuurlijk ook je eerste eigen spullen nodig. Wees gerust, je hoeft niet meteen een huishouden met alles erop en eraan te hebben om te functioneren. Toch zijn er enkele dingen die echt noodzakelijk zijn, vanaf dag één. De andere dingen kunnen wachten, die kun je gaandeweg aanschaffen. Je kan daarbij een flinke duit besparen als je niet alles splinternieuw koopt. Vraag een beetje rond aan vrienden en familie, dan krijg je waarschijnlijk heel wat gratis. Of kijk eens op tweedehandswebsites als 2dehands.be of in Facebook-groepen voor gratis spullen.

regel de contracten voor energie en tv/internet/telefoon

Als je in een eigen huis of appartement gaat wonen, dan heb je ook de vrijheid om  zelf een energiecontract af te sluiten. Je kan dus voor een energieleverancier kiezen, zoals Luminus. Handig is ook dat Luminus zowel gas als elektriciteit levert.

En je wil waarschijnlijk ook internet en eventueel televisie en een vaste telefoon in je nieuwe huis. Het loont om daarvoor online te vergelijken

inboedel- en aansprakelijkheidsverzekeringen bij het alleen gaan wonen

Alleen gaan wonen, dat betekent dat je ook je eigen verzekeringen moet regelen. Voor je spullen in je nieuwe stek heb je in ieder geval een inboedelverzekering nodig. Dat is een verzekering die de schade vergoedt als er spullen aangetast worden door bijvoorbeeld brand of water. De verzekering dekt ook de spullen die bij inbraak gestolen worden. Daarnaast kan je bij het alleen gaan wonen best ook een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Die vergoedt schade die jij per ongeluk veroorzaakt bij andere personen of hun spullen. Ben je student, dan kun je tot je 27e, zo lang je studeert, meeverzekerd blijven voor aansprakelijkheid bij je ouders. In andere gevallen met je zelf een aparte verzekering afsluiten.

misschien kan je huursubsidies krijgen

Als je in een huurwoning gaat wonen in Vlaanderen, kan het zijn dat je recht hebt op een Vlaamse huursubsidie. De overheid geeft je dan een financieel steuntje in de rug, zodat je bescheiden maar comfortabel kan wonen, ook als je inkomen (nog) laag is. Ook voor je medische kosten kun je hulp krijgen als je inkomen laag is: de verhoogde tegemoetkoming. Dan moet je minder remgeld betalen als je voor een medisch probleem naar de dokter moet en moet je ook een lagere bijdrage voor de zorgverzekering betalen.  Je moet je in elk geval aansluiten bij de Vlaamse sociale bescherming, via de Vlaamse zorgkas of een andere mutualiteit.

maak een budgetplan

Als je de eerste keer zelfstandig gaat wonen, krijg je kosten die je voordien niet had. Je krijgt elke maand rekeningen in je bus die moeten betaald worden en je moet de wekelijkse boodschappen doen. Hoe weet je dan zeker dat je het einde van de maand haalt zonder rode cijfers op je bankrekening? Maak een budget op: schrijf op wat je vaste kosten zijn, denk daarbij aan kosten voor de huur, verzekeringen en contracten. Bedenk daarnaast wat je maandelijks moet betalen aan eten, vervoer en huishoudelijke artikelen. Dan weet je automatisch hoeveel je elke maand over hebt voor andere dingen of om te sparen. Op budgetplanner.be kun je je begroting makkelijk en digitaal maken.

adreswijzigingen als je alleen gaat wonen

Als je het ouderlijk huis verlaat, dan kunnen je ouders in het begin de post nog voor je bewaren of doorsturen. Maar uiteindelijk wil je je post toch graag in je eigen brievenbus zien terechtkomen. Stap 1 om dat te bereiken is je  nieuwe adres aanmelden bij de gemeente. Dit moet je 8 werkdagen na je verhuis doen. De gemeente geeft je nieuwe adres automatisch door aan de belastingdienst. Maar vergeet ook niet je adreswijziging door te geven aan alle bedrijven en instanties waar je mee te maken hebt. Inventariseer aan welke instanties je je nieuwe adres moet doorgeven, door te kijken naar de brieven die je ontvangt op het adres van je ouders. Zo zul je geleidelijk aan al je post op je nieuwe adres ontvangen.

bekijk grondig je huurcontract

Je woont alleen, dus je staat helemaal zelf in voor je huurcontract. Kijk daarom goed naar de voorwaarden die in je huurcontract staan. Bekijk welke kosten inbegrepen zijn, zoals stroom, water of internet. Zet op een rij welke kosten je hebt naast het huurgeld en neem ze op in je begroting. Kijk ook even naar de contractduur en de opzegtermijn. Dat voorkomt onaangename verrassingen.

Als je deze 7 tips in de gaten houdt, is het niet ingewikkeld om alleen te gaan wonen. Alleen wonen is vooral heel erg leuk, het is de start  van een nieuwe fase in je leven. We wensen je dus heel veel plezier! En mocht je nog praktische tips voor je verhuisdag nodig hebben, kijk dan eens naar onze checklist voor het plannen van je verhuis

Reactie (0)

Reageer

Verhuizen…
Hoe begin je eraan?

Download gratis onze verhuisgids boordevol tips & tricks!

Meer info