NL

Verhuistips

Dankzij deze tips & tricks ben je helemaal klaar voor een geslaagde start in je nieuwe thuis

Verhuizen met kinderen: zo vind je een nieuwe kinderopvang

Wanneer je met kinderen verhuist naar een andere woonplaats, zijn er bijkomende zaken die je niet over het hoofd mag zien. Zo kan het zijn dat je een nieuwe kinderopvang moet zoeken omdat de huidige te ver weg is, of niet meer op de weg ligt tussen je huis en je werk. Maar een geschikte opvang vinden, die ook nog eens een vrije plaats heeft, is niet altijd gemakkelijk.

Een kinderopvang zoeken in je buurt

Er bestaan verschillende websites waar je gemakkelijk kinderopvang kan zoeken in de gemeente naar jouw keuze. Zo is er bijvoorbeeld de Opvangzoeker van Kind & Gezin. Deze tool geeft je, aan de hand van de door jou gekozen criteria, een overzicht van alle opvang in je buurt. Je krijgt de contactgegevens en je kan de ligging ook meteen situeren op een kaart.

Verhuizen: kinderopvang zoeken

Kijk ook eens of je gemeente geen gecentraliseerde dienst heeft, die alle vrije plaatsen opvolgt en bijhoudt. Vooral in steden en grotere gemeenten is het soms nodig dat je je kind centraal aanmeldt om recht te hebben op een opvangplek.

Hoe kies je een nieuwe kinderopvang?

Het kiezen van een geschikte kinderopvang voor je kind is uiteraard iets heel persoonlijk. Je wil je kind naar een plek brengen waar jullie je prettig voelen. Toch zijn er ook een aantal praktische overwegingen die je niet mag vergeten:

  • Waar moet de kinderopvang zich bevinden? Liefst vlakbij je huis, of toch liever in de buurt van je werk of de school van broer of zus?
  • Wat vind je belangrijk in een kinderopvang? Dat de kinderen ook buiten kunnen spelen, dat er extra aandacht is voor creativiteit, of verkies je flexibele opvanguren?
  • Wat mag de opvang kosten? Mag de opvang zelf de prijs kiezen, of wil je een opvang die zijn prijs berekent op basis van je inkomen?

Begin op tijd met je zoektocht

Veel gemeenten kampen met een tekort aan kinderopvang. Plaatsen zijn erg gegeerd en geraken dus ook snel ingevuld. Begin daarom je zoektocht al vanaf het moment dat je weet dat je gaat verhuizen.

Neem ook de tijd om de potentiële crèche of onthaalouder te bezoeken. Je kind zal veel tijd doorbrengen in de opvang, dus het is erg belangrijk dat je er een goed gevoel bij hebt. Probeer je bezoek tijdens de openingsuren te plannen, zo zie je de crèche in volle actie en heb je meteen een goed beeld van de aanpak.

Aanmelden bij een nieuwe kinderopvang

Meld je kind of kinderen meteen aan wanneer je een geschikte opvang hebt gevonden. Zo ben je zeker van een plaats, ook al duurt het nog even voor je écht verhuist. Je hebt in de aanloop naar je verhuis al genoeg aan je hoofd. Je kind op tijd aanmelden is dus niet alleen belangrijk om een plekje te hebben, het is ook beter voor je eigen gemoedsrust.

Wil je nog meer tips voor het verhuizen met kinderen? Hier hebben we nog 20 tips voor je klaarstaan!

Heb jij nog andere tips of ervaringen met het zoeken naar een nieuwe kinderopvang? Laat het ons weten, via een reactie op dit artikel! 

Reactie (0)

Reageer

Verhuizen…
Hoe begin je eraan?

Download gratis onze verhuisgids boordevol tips & tricks!

Meer info