NL

Verhuistips

Dankzij deze tips & tricks ben je helemaal klaar voor een geslaagde start in je nieuwe thuis

Verhuizen met kinderen: een nieuwe school of niet?

Als je naar een andere gemeente verhuist, heeft dit ook gevolgen voor je kinderen. In deze verhuistip bespreken we of het nodig is om een nieuwe school te zoeken voor je kinderen en wat je moet regelen wanneer je effectief op zoek gaat.

Verhuizen: nieuwe school zoeken

Is een nieuwe school zoeken echt nodig?

Of je kinderen echt naar een nieuwe school moeten na de verhuis, hangt af van meerdere factoren. Verhuis je naar een andere wijk of naar een andere woonplaats die niet al te ver is, dan kunnen je kinderen misschien wel op dezelfde school blijven.

Zoek uit hoeveel extra kilometers je moet afleggen naar school en hoe je die afstand kan overbruggen. Moet je bijvoorbeeld elke dag met de auto naar je werk in je oude woonplaats, dan kan je de kinderen gemakkelijk halen en brengen. Of zijn je kinderen al groot genoeg om zelf met de fiets naar school te gaan en vinden ze een paar kilometer extra niet erg? Ook dan kunnen ze zonder problemen op hun oude school blijven.

Het hangt er natuurlijk ook van af wat de leeftijd van je kind is. Zit je kind al in het 5de of 6de leerjaar, dan kan het de extra kilometers waard zijn om hem of haar de laatste een of twee jaar op de oude school te laten.

Bespreek de situatie ook eens met je kinderen en vraag om hun mening. Zien ze op tegen een nieuwe school of vinden ze het juist spannend? Bedenk ook dat kinderen heel flexibel zijn en zich snel aanpassen aan een nieuwe omgeving. Waarschijnlijk is de overstap naar een nieuwe school voor jou lastiger dan voor je kind.

Nieuwe kleuter- of lagere school zoeken

Als je beslist om een nieuwe kleuter-of lagere school te zoeken voor je kind, dan begin je best ruim op tijd te zoeken. Via de website van Onderwijs Vlaanderen kan je per stad of gemeente meer informatie vinden over de scholen. Ga eens langs voor een kennismakingsgesprek met de school van jouw keuze en misschien kan je kind al eens een dagje op proef gaan.

Als je jouw kind tijdens het schooljaar wil inschrijven, vraag dan eerst aan de school of die nog vrije plaatsen heeft. Tot en met de vijfde schooldag van oktober is een school verplicht om chronologisch de lijst van kandidaten te respecteren. Na deze dag gaat een vrijgekomen plaats naar de eerste leerling die zich aanbiedt.

Bij inschrijving in de nieuwe school moet je doorgeven waar je kind voordien was ingeschreven. Als je kind van school verandert tijdens het schooljaar, zal de nieuwe school je oude school op de hoogte brengen, zodat die je kind kan uitschrijven.

Nieuwe middelbare school zoeken

Zijn je kinderen al wat groter en gaan ze naar de middelbare school? Kinderen van die leeftijd kunnen in principe een langere weg naar school afleggen, waardoor ze veel flexibeler zijn. Misschien kunnen ze dus gewoon met de fiets of het openbaar vervoer naar hun oude school blijven gaan.

Als dat niet mogelijk is, kan je ook via de website van Onderwijs Vlaanderen zoeken naar middelbare scholen. Uiteraard hebben kinderen van die leeftijd veel meer te zeggen over de keuze van een school. Ga dan ook samen met je kind op zoek en laat hem of haar op voorhand al een dagje volgen op de nieuwe school. Dit neemt de stress weg op de eerste schooldag.

Nog meer tips nodig? Lees dan verder in ons artikel over verhuizen met kinderen!

Heb jij al ervaring met het zoeken naar een nieuwe school bij je verhuis? Laat dan hier een reactie achter!

Reactie (0)

Reageer

Verhuizen…
Hoe begin je eraan?

Download gratis onze verhuisgids boordevol tips & tricks!

Meer info