NL

Verhuistips

Dankzij deze tips & tricks ben je helemaal klaar voor een geslaagde start in je nieuwe thuis

Verhuizen naar een andere gemeente: 7 actiepunten die je geld en gemak opleveren

Ga je verhuizen naar een andere gemeente in Vlaanderen? Dan moet je een aantal extra administratieve zaken regelen. Het goede nieuws: je kan het verhuizen naar een andere gemeente in je voordeel doen uitdraaien, mits enkele actiepunten. We zetten ze in onderstaand artikel voor je op een rijtje.

Actiepunt 1: meld je adreswijziging bij dienst Burgerzaken van je nieuwe gemeente

Binnen de 8 werkdagen na je verhuis, moet je je adreswijziging aangeven bij de dienst Burgerzaken van de stad of gemeente waar je gaat wonen. Opgelet: dit moet ook als je in dezelfde stad of gemeente blijft.

Als je verhuist naar een andere gemeente, zal je dit merken op je aanslagbiljet. De gemeentebelasting wordt namelijk samen met de personenbelasting geïnd. Elke gemeente hanteert zijn eigen belastingsvoet, zodat het bedrag dat je betaalt in je nieuwe gemeente misschien hoger of lager zal zijn. De gemeente waar je gedomicilieerd bent op 1 januari van het aanslagjaar zal de belasting innen. Dus stel dat je pas op 2 januari officieel verhuisd bent, zal de belastingsvoet van je vorige gemeente nog gelden. De tarieven kunnen onderling vrij sterk verschillen. Als je rond de jaarwisseling verhuist, is het misschien de moeite om hier “strategisch” mee om te gaan.

Actiepunt 2: check je waterbedrijf bij het verhuizen naar een andere gemeente

Vlaanderen heeft 7 drinkwaterbedrijven die regionaal verspreid zijn. Die zijn vastgeklikt aan de gemeente, je kan je waterleverancier dus niet kiezen. Zo kan het zijn dat je door de verhuizing bij een ander drinkwaterbedrijf terechtkomt. Dat zal blijken als je het overnameformulier van je nieuwe adres invult of als je een nieuwe aansluiting opent, bijvoorbeeld bij een nieuwbouw. Je kan alvast checken wat je drinkwaterbedrijf is op je nieuwe adres op de website van de aquaflanders. Dat is de koepel van de Vlaamse waterbedrijven. Alle Vlaamse drinkwaterbedrijven moeten hetzelfde tarief hanteren, dus het is louter een administratieve kwestie.

Actiepunt 3: neem je energiecontract onder de loep bij het verhuizen naar een andere gemeente

De energieleverancier in je gemeente kan je wél kiezen. Een verhuis is daarom een ideale gelegenheid om je energiecontracten eens grondig onder de loep te nemen. Ontdek zeker het betrouwbare elektriciteitsaanbod van Luminus waar je in heel Vlaanderen kan van genieten. Luminus kan je ook terecht voor aardgas, als je kiest voor een milieuvriendelijke manier van leven.

Actiepunt 4: bekijk ook  internet, tv en telefoon

Ook wat telecom betreft, kan je je voordeel doen als je naar een andere gemeente verhuist. Want misschien zijn er in je nieuwe woonplaats andere aanbieders voor internet, telefoon en televisie actief, met betere voorwaarden. Kijk daarom 6 tot 8 weken voor je verhuizing wat het aanbod is. Ook kunnen er interessante welkomstacties zijn die het aantrekkelijk maken om naar een andere aanbieder over te stappen.

Actiepunt 5: Regel meteen school en kinderopvang

Als je kinderen hebt, zul je in je nieuwe gemeente een school en/of kinderopvang moeten zoeken. Een gouden tip: maak hier snel werk van, vanaf het moment dat je weet dat je gaat verhuizen. Voor kinderopvang zijn er sommige regio’s in Vlaanderen namelijk wachtlijsten. Ook om een nieuwe school te zoeken geldt: niet uitstellen! Neem de tijd om scholen te bezoeken, met de directeur en de leerkrachten te praten. Want je wil direct zodra je weet dat jullie gaan verhuizenbeginnen te zoeken naar scholen en kinderopvanglocaties in de nieuwe woonplaats, in sommige gebieden zijn er immers wachtlijsten. Ga er op bezoek en regel eventueel een gesprek met de directeur. Zodra je je keuze gemaakt hebt, kun je de inschrijving regelen en de oude school/kinderopvang inlichten over de verhuizing.

Lees ook meer in de het artikel nieuwe Kinderopvang zoeken bij verhuis.

Actiepunt 6: laat je uitkeringsdossier mee verhuizen

Heb je een werkloosheidsuitkering, dan moet je zeker je verhuizing melden aan je uitbetalingsinstelling (Hulpkas Voor Werkzoekenden of vakbond). Want die organisaties regelen de uitkeringen via de plaatselijke afdeling. Met andere woorden: je moet ervoor zorgen dat je dossier met je mee verhuist naar het plaatselijke kantoor van de uitbetalingsinstelling.  Kijk op de website van de HVW of vakbond, daar vind je meestal meer uitleg over hoe je dat moet aanpakken.

Ben je klaar voor je verhuis? Doe de check en download onze handige verhuisgids!

Reactie (0)

Reageer

Verhuizen…
Hoe begin je eraan?

Download gratis onze verhuisgids boordevol tips & tricks!

Meer info