Verhuistips

Dankzij deze tips & tricks ben je helemaal klaar voor een geslaagde start in je nieuwe thuis

24-05-2018 - door Melissa

Ik wil mijn huurcontract opzeggen. Hoe doe ik dat?

Je hebt een nieuwe woonst gevonden, proficiat! Maar dat betekent ook dat je binnenkort je huurcontract zal moeten opzeggen. Hoe gaat dat nu precies in zijn werk? Wij vertellen jou er alles over.

huurcontract opzeggen

Je huurcontract opzeggen: de spelregels

Wat is mijn opzegtermijn?

Heb je een huurcontract van bepaalde duur dat bijna afloopt? Dan is het belangrijk dat je je huisbaas laat weten dat je het contract niet wil vernieuwen. Als je dat niet doet, wordt je contract stilzwijgend verlengd.

Als huurder kan je wel op elk moment je huurcontract opzeggen, rekening houdend met een opzegtermijn van 3 maanden. De opzegtermijn begint dan op de eerste dag van de maand die volgt op de opzegging van de huur. Als je je contract opzegt binnen de eerste drie jaar van je overeenkomst, betaal je wel een opzegvergoeding.

Moet ik een opzegvergoeding betalen?

Wanneer je als huurder je contract binnen de eerste drie jaar stopzet, heeft de verhuurder recht op een opzegvergoeding. Deze vergoeding bedraagt:

 • 3 maanden huur als je contract eindigt in het eerste jaar;
 • 2 maanden huur als je contract eindigt in het tweede jaar;
 • 1 maand huur als je contract eindigt in het derde jaar.

Deze vergoeding moet je altijd betalen, ook wanneer je zelf een andere huurder kan voorstellen.

In de praktijk

Als je je huurcontract opzegt, doe je dat best via een aangetekende brief. Dit is niet verplicht, maar zo vermijd je conflicten. Dan staat zwart op wit dat jij de huur hebt opgezegd en dus geen betalingsverplichting meer hebt vanaf de overeengekomen datum. Door de brief aangetekend te versturen, kan je bewijzen dat je huisbaas de brief op de door jou bedoelde datum heeft ontvangen, mocht dit nodig zijn.

Je hoeft bij het opzeggen van je contract geen reden op te geven. Het is voldoende om aan te geven vanaf welke datum je het huurcontract wil beëindigen.

Na het opzeggen van je huurcontract…

Naast het opzeggen van je woning, moet je ook je energiecontracten opzeggen of overzetten. Hoe je dat allemaal kan regelen, lees je in dit artikel.

Of ben je meteen op zoek naar een nieuw (voordeliger) contract voor energie? Kijk dan zeker eens naar het interessante elektriciteitsaanbod van essent.be, waar je in heel Vlaanderen van kan genieten. Bij essent.be kan je ook terecht voor aardgas, als je kiest voor een milieuvriendelijke manier van leven.

Ben je klaar voor je verhuis? Doe de check en download onze handige verhuisgids!

Reactie (18)

Reactie

 • Ruysen danny

  Een vraag: een huurder huurt voor 6j een appartement. Begin mei 18 tot mei 24 en hij zegt het nu op met einde op 31 Juli 20. Hij verlaat het appartement dus op 31 Juli. Mag of kan de huurder ondertussen die opzeg veranderen en evt vervroegen? Op initiatief. Of ishij gehouden aan in zijn opzeg gevraagde termijnen?

  • Valine

   Beste heer Ruysen, bedankt voor uw vraag. Deze specifieke situatie staat niet beschreven in De Huurwet, dus het is lastig om hier een goed antwoord op te geven. De huurder zou in dit geval de situatie kunnen voorleggen aan de verhuurder, en alsnog een opzegtermijn van drie maanden aanhouden. Dit betekent dat de huurder ten vroegste de huur zou kunnen opzeggen per 31 Juni. Mocht de verhuurder hier niet mee akkoord gaan, dan zou de huurder het beste advies kunnen vragen aan een jurist, wellicht is het Juridisch Forum een goed startpunt.

 • Gia

  Beste
  ons huurcontract verloopt op 01/09/20. in ons huurcontract staat dat vanaf het 3de jaar (09/20) we ons huurcontract maandelijks kunnen opzeggen.
  is het dan ook mogelijk om het contract op te zeggen op 01/08 om er op de afsluitingsdatum uit te kunnen?
  of moeten we dit regelen met onderlinge overeenkomst?
  onze verhuurder is nu nl 2 weken op verlof en zou 03/08 pas terug zijn, wat in principe te laat is om een volledige maand opzeg te doen.

  • Valine

   Beste, afgaande op wat u beschrijft lijkt het mij contractueel niet mogelijk om het huurcontract al op 01/08 op te zeggen met een opzegtermijn van één maand. U zit immers nog in de eerste huurperiode van 3 jaar. U kunt natuurlijk altijd overleggen met uw verhuurder. Wellicht kunnen jullie met elkaar tot een oplossing komen. Lukt dit niet, dan zou u eens na kunnen vragen op het juridisch forum voor specifieker advies.

 • Mina

  Beste,

  Wat is het geval bij een contract van 1 jaar? Telt deze regeling dan ook?

 • Tipke

  Kan een persoon, die op 1 september 2020 zijn opzeg heeft gegeven, deze opzegging terug annuleren?

  • Admin

   Beste Tipke, dit zal afhangen van de verhuurder. Als de verhuurder inmiddels een nieuwe huurder gevonden heeft, zal het niet mogelijk zijn om de opzegging te annuleren. Maar heeft de verhuurder nog geen nieuwe huurder gevonden, dan kan het zijn dat de persoon die heeft opgezegd toch kan blijven. Ik raad je aan om hierover in overleg te gaan met elkaar.

Reageer

Verhuizen…
Hoe begin je eraan?

Download gratis onze verhuisgids boordevol tips & tricks!

Meer info