NL

Verhuistips

Dankzij deze tips & tricks ben je helemaal klaar voor een geslaagde start in je nieuwe thuis

24-05-2018 - door Melissa

Ik wil mijn huurcontract opzeggen. Hoe doe ik dat?

Je hebt een nieuwe woonst gevonden, proficiat! Maar dat betekent ook dat je binnenkort je huurcontract zal moeten opzeggen. Hoe gaat dat nu precies in zijn werk? Wij vertellen jou er alles over.

huurcontract opzeggen

Je huurcontract opzeggen: de spelregels

Wat is mijn opzegtermijn?

Heb je een huurcontract van bepaalde duur dat bijna afloopt? Dan is het belangrijk dat je je huisbaas laat weten dat je het contract niet wil vernieuwen. Als je dat niet doet, wordt je contract stilzwijgend verlengd.

Als huurder kan je wel op elk moment je huurcontract opzeggen, rekening houdend met een opzegtermijn van 3 maanden. De opzegtermijn begint dan op de eerste dag van de maand die volgt op de opzegging van de huur. Als je je contract opzegt binnen de eerste drie jaar van je overeenkomst, betaal je wel een opzegvergoeding.

Moet ik een opzegvergoeding betalen?

Wanneer je als huurder je contract binnen de eerste drie jaar stopzet, heeft de verhuurder recht op een opzegvergoeding. Deze vergoeding bedraagt:

  • 3 maanden huur als je contract eindigt in het eerste jaar;
  • 2 maanden huur als je contract eindigt in het tweede jaar;
  • 1 maand huur als je contract eindigt in het eerste jaar.

Deze vergoeding moet je altijd betalen, ook wanneer je zelf een andere huurder kan voorstellen.

In de praktijk

Als je je huurcontract opzegt, doe je dat best via een aangetekende brief. Dit is niet verplicht, maar zo vermijd je conflicten. Dan staat zwart op wit dat jij de huur hebt opgezegd en dus geen betalingsverplichting meer hebt vanaf de overeengekomen datum. Door de brief aangetekend te versturen, kan je bewijzen dat je huisbaas de brief op de door jou bedoelde datum heeft ontvangen, mocht dit nodig zijn.

Je hoeft bij het opzeggen van je contract geen reden op te geven. Het is voldoende om aan te geven vanaf welke datum je het huurcontract wil beëindigen. 

Na het opzeggen van je huurcontract…

Naast het opzeggen van je woning, moet je ook je energiecontracten opzeggen of overzetten. Hoe je dat allemaal kan regelen, lees je in dit artikel.

Of ben je meteen op zoek naar een nieuw (voordeliger) contract voor energie? Kijk dan zeker eens naar het interessante elektriciteitsaanbod van essent.be, waar je in heel Vlaanderen van kan genieten. Bij essent.be kan je ook terecht voor aardgas, als je kiest voor een milieuvriendelijke manier van leven.

Ben je klaar voor je verhuis? Doe de check en download onze handige verhuisgids!

Reactie (3)

Reageer

Verhuizen…
Hoe begin je eraan?

Download gratis onze verhuisgids boordevol tips & tricks!

Meer info