NL

Verhuistips

Dankzij deze tips & tricks ben je helemaal klaar voor een geslaagde start in je nieuwe thuis

Ik wil mijn huurcontract opzeggen. Hoe doe ik dat?

Je hebt een nieuwe woonst gevonden, proficiat! Maar dat betekent ook dat je binnenkort je huurcontract zal moeten opzeggen. Hoe gaat dat nu precies in zijn werk? Wij vertellen jou er alles over.

huurcontract opzeggen

Je huurcontract opzeggen: de spelregels

Wat is mijn opzegtermijn?

Heb je een huurcontract van bepaalde duur dat bijna afloopt? Dan is het belangrijk dat je je huisbaas laat weten dat je het contract niet wil vernieuwen. Als je dat niet doet, wordt je contract stilzwijgend verlengd.

Als huurder kan je wel op elk moment je huurcontract opzeggen, rekening houdend met een opzegtermijn van 3 maanden. De opzegtermijn begint dan op de eerste dag van de maand die volgt op de opzegging van de huur. Als je je contract opzegt binnen de eerste drie jaar van je overeenkomst, betaal je wel een opzegvergoeding.

Moet ik een opzegvergoeding betalen?

Wanneer je als huurder je contract binnen de eerste drie jaar stopzet, heeft de verhuurder recht op een opzegvergoeding. Deze vergoeding bedraagt:

 • 3 maanden huur als je contract eindigt in het eerste jaar;
 • 2 maanden huur als je contract eindigt in het tweede jaar;
 • 1 maand huur als je contract eindigt in het derde jaar.

Deze vergoeding moet je altijd betalen, ook wanneer je zelf een andere huurder kan voorstellen.

In de praktijk

Als je je huurcontract opzegt, doe je dat best via een aangetekende brief. Dit is niet verplicht, maar zo vermijd je conflicten. Dan staat zwart op wit dat jij de huur hebt opgezegd en dus geen betalingsverplichting meer hebt vanaf de overeengekomen datum. Door de brief aangetekend te versturen, kan je bewijzen dat je huisbaas de brief op de door jou bedoelde datum heeft ontvangen, mocht dit nodig zijn.

Je hoeft bij het opzeggen van je contract geen reden op te geven. Het is voldoende om aan te geven vanaf welke datum je het huurcontract wil beëindigen.

Na het opzeggen van je huurcontract…

Naast het opzeggen van je woning, moet je ook je energiecontracten opzeggen of overzetten. Hoe je dat allemaal kan regelen, lees je in dit artikel.

Of ben je meteen op zoek naar een nieuw (voordeliger) contract voor energie? Kijk dan zeker eens naar het interessante elektriciteitsaanbod van Luminus, waar je in heel Vlaanderen van kan genieten. Bij Luminus kan je ook terecht voor aardgas, als je kiest voor een milieuvriendelijke manier van leven.

Ben je klaar voor je verhuis? Doe de check en download onze handige verhuisgids!

Reactie (18)

Reactie

 • Ruysen danny

  Een vraag: een huurder huurt voor 6j een appartement. Begin mei 18 tot mei 24 en hij zegt het nu op met einde op 31 Juli 20. Hij verlaat het appartement dus op 31 Juli. Mag of kan de huurder ondertussen die opzeg veranderen en evt vervroegen? Op initiatief. Of ishij gehouden aan in zijn opzeg gevraagde termijnen?

  • Valine

   Beste heer Ruysen, bedankt voor uw vraag. Deze specifieke situatie staat niet beschreven in De Huurwet, dus het is lastig om hier een goed antwoord op te geven. De huurder zou in dit geval de situatie kunnen voorleggen aan de verhuurder, en alsnog een opzegtermijn van drie maanden aanhouden. Dit betekent dat de huurder ten vroegste de huur zou kunnen opzeggen per 31 Juni. Mocht de verhuurder hier niet mee akkoord gaan, dan zou de huurder het beste advies kunnen vragen aan een jurist, wellicht is het Juridisch Forum een goed startpunt.

 • Gia

  Beste
  ons huurcontract verloopt op 01/09/20. in ons huurcontract staat dat vanaf het 3de jaar (09/20) we ons huurcontract maandelijks kunnen opzeggen.
  is het dan ook mogelijk om het contract op te zeggen op 01/08 om er op de afsluitingsdatum uit te kunnen?
  of moeten we dit regelen met onderlinge overeenkomst?
  onze verhuurder is nu nl 2 weken op verlof en zou 03/08 pas terug zijn, wat in principe te laat is om een volledige maand opzeg te doen.

  • Valine

   Beste, afgaande op wat u beschrijft lijkt het mij contractueel niet mogelijk om het huurcontract al op 01/08 op te zeggen met een opzegtermijn van één maand. U zit immers nog in de eerste huurperiode van 3 jaar. U kunt natuurlijk altijd overleggen met uw verhuurder. Wellicht kunnen jullie met elkaar tot een oplossing komen. Lukt dit niet, dan zou u eens na kunnen vragen op het juridisch forum voor specifieker advies.

 • Mina

  Beste,

  Wat is het geval bij een contract van 1 jaar? Telt deze regeling dan ook?

 • Tipke

  Kan een persoon, die op 1 september 2020 zijn opzeg heeft gegeven, deze opzegging terug annuleren?

  • Valine

   Beste Tipke, dit zal afhangen van de verhuurder. Als de verhuurder inmiddels een nieuwe huurder gevonden heeft, zal het niet mogelijk zijn om de opzegging te annuleren. Maar heeft de verhuurder nog geen nieuwe huurder gevonden, dan kan het zijn dat de persoon die heeft opgezegd toch kan blijven. Ik raad je aan om hierover in overleg te gaan met elkaar.

 • Marie-Ange LeBon

  Hallo ,

  Ik zit nu in het tweede jaar van mijn huurcontract. Kan ik nu al de verhuurder schriftelijk laten weten dat ik het na drie jaar ga afstappen en dus melden dat mijn schrijven zal ingaan vanaf 3 maand voor de einddatum ?

  • Valine

   Beste mevrouw LeBon, u kunt uw opzegbrief nu al versturen aan uw verhuurder en hierin vermelden dat u de huur wilt opzeggen per het einde van uw huurcontract. Alvast succes met uw toekomstige verhuizing!

   * Ikgaverhuizen.be is geen juridisch adviesbureau. Aan onze content kunnen geen rechten worden ontleend

 • Yves

  Op 1 augustus 2020 huur ik drie jaar. Ik wens dan te vertrekken en moet dus op 1 maart 2020 ten laatste mijn huur opzeggen.
  Ui hoffelijkheid naar de verhuurder toe wens ik hem hier reeds vroeger van op de hoogte brengen.
  Als ik mijn opzegbrief vroeger verstuur, kan mij dan een boete van 1 maand aangerekend worden omdat ik opzeg binnen de drie jaar termijn, ook al blijf ik de volle drie jaar huren?

  • Valine

   Beste Yves, zo lang u de volle 3 jaar huurt, zal u geen boete aangerekend worden, ook al verzendt u uw opzegbrief al eerder. Ik wens u alvast veel plezier in uw nieuwe woning!

   * Ikgaverhuizen.be is geen juridisch adviesbureau. Aan onze content kunnen geen rechten worden ontleend

 • Dagmar

  Beste,

  Wanneer kunnen we best onze opzeg doen? we kunnen 5 juli 2021 in ons nieuwe huis. Best nu onmiddellijk of nog een maand wachten om te voorkomen dat we zonder woning zitten?

  met vriendelijke groet,
  Dagmar

  • Valine

   Beste Dagmar, u kunt in uw opzegbrief de datum vermelden per wanneer u uw huur opzegt. U kunt de brief nu al verzenden en daarin vermelden dat u de huur per 1 juli 2021 wilt opzeggen. De opzegtermijn is 3 maanden, maar het staat u vrij om uw opzegbrief al eerder te verzenden.

   * Ikgaverhuizen.be is geen juridisch adviesbureau. Aan onze content kunnen geen rechten worden ontleend

 • liliane vandaele

  26 04 2021 beste ik ben liliane ik woon hier 4maanden en heb nu een telefoon gekregen om een sociale woning te kunnen huren ik denk dat ik dat ga aannemen maar mijn vraag is ik kan het maar DE 29 april de donderdag gaan bekijken zouden ze dan nog mijn aangegetekende brief ontvangen voor mijn opzeg op 1mei en nog iets ik had een jaar contract en ga vroeger weg ik zou het huis verlaten op 1augustus zou ik dan een boete moeten betalen vriendelijke groeten liliane

  • Valine

   Beste Liliane,

   Normaal gezien wordt een aangetekende brief de volgende dag bezorgd. U kunt dus op 29 April gaan kijken naar de nieuwe woning, dezelfde dag nog de aangetekende brief verzenden. Uw verhuurder ontvangt deze dan op 30 April. U kunt uw huur ook per e-mail opzeggen. In dit geval raad ik u aan om uw opzegging zowel per e-mail als per aangetekende brief te verzenden. Dan weet u zeker dat minstens een van de twee brieven voor 1 Mei wordt ontvangen door uw verhuurder.

   Omdat u uw huurcontract eerder beëindigt, moet u een opzegvergoeding betalen. Dit zal in uw geval waarschijnlijk 1,5 maand huur zijn.

   * Ikgaverhuizen.be is geen juridisch adviesbureau. Aan onze content kunnen geen rechten worden ontleend

 • marijke

  wanneer moeten de sleutels van de huurwoning teruggeven worden?
  einde huur eind juni, krijgen sleutel pas terug 1 juli ??!!!

  • Valine

   Beste Marijke,

   Als het huurcontract op 30 Juni eindigt, moeten de sleutels normaal gezien ook op 30 Juni ingeleverd worden. Natuurlijk kunt u als verhuurder zelf bepalen om hier coulant mee om te gaan.

Reageer

Verhuizen…
Hoe begin je eraan?

Download gratis onze verhuisgids boordevol tips & tricks!

Meer info