NL

Verhuistips

Dankzij deze tips & tricks ben je helemaal klaar voor een geslaagde start in je nieuwe thuis

Verhuizen naar een huurwoning: waar moet je op letten?

Ben je op zoek naar de huurwoning die perfect bij je past? Dan zijn er een aantal dingen waar je maar beter op let. Wij geven je alvast een checklist mee. Kan je nog wel wat tips gebruiken? Maak het jezelf makkelijk en download onze handige verhuisgids.

Bezoek je huurwoning en doe een grondige check

First things first: de eerste stap is natuurlijk het bezichtigen van je huurwoning. Ga er samen met je toekomstige huurbaas eens grondig door, en let zeker op eventuele gebreken. Neem hier foto’s van zodat er achteraf geen onduidelijkheid bestaat over wie verantwoordelijk is voor de gebreken. Je huurbaas kan er ook voor kiezen om een plaatsbeschrijving te organiseren. Dan wordt er netjes op papier gezet wat er allemaal aanwezig is in de huurwoning en wat de eventuele gebreken zijn.

Weet je niet waar je allemaal op moet letten? Stel jezelf dan de volgende vragen:

  • Voldoen de buurt en de straat aan je eisen?
  • Is het huis in goede staat? Let hiervoor op kozijnen, ramen en deuren, het dak, eventuele vochtplekken, …
  • Is het huis voorzien van dubbele beglazing? In woningen met enkel glas is het vaak kouder, vochtiger en je kan er makkelijker inbreken.
  • Is de afwerking in orde? Denk aan plinten, een (onder)vloer, schilderwerk, …
  • Zijn er voldoende kamers? Is er voldoende ruimte?
  • Zijn er voldoende stopcontacten?
  • Is de woning gehorig? Dit hoeft geen probleem te zijn, maar het is wel handig om te weten voor je er gaat wonen.
  • Hoe zit het met de verwarming? Check zeker ook de cv-ketel of boiler, het energielabel en de isolatie.
  • Is de woning brandveilig?
  • Check hoe het zit met de ‘huisregels’: mag je een huisdier houden? Mag je barbecueën op het terras? Mag er gerookt worden? Mag je dingen ophangen aan de muur? Dat zijn allemaal dingen waar je rekening mee moet houden.

Check hoe het zit met de ‘huisregels’: mag je een huisdier houden? Mag je barbecueën op het terras? Mag er gerookt worden? Mag je dingen ophangen aan de muur? Dat zijn allemaal dingen waar je rekening mee moet houden.

Controleer je contract

Overloop alle gegevens van je huurovereenkomst eens en ga zeker ook na wat er allemaal is inbegrepen in de huurprijs. Soms zitten water, gas en/of elektriciteit hierin inbegrepen, maar vaak moet je daar zelf een contract voor afsluiten. Maak ook duidelijke afspraken over de huurwaarborg. Je kan zelf kiezen of je die waarborg vastzet op een geblokkeerde rekening, of je gaat voor een bankwaarborg met maandelijkse afbetalingen of je een waarborg via het OCMW verkrijgt. De eerste optie is het vaakst voorkomend. In dat geval mag de huurder twee maanden huur als waarborg vragen. Bij de andere twee opties gaat het om drie maanden huur.

Hou ook rekening met de vaste kosten en maandelijkse lasten. Die komen nog eens bovenop de huurprijs. Het laatste waar je het best even bij stilstaat is de minimale huurperiode. Als je de woning voor het einde van die periode verlaat, moet je een opzegtermijn betalen. Die hangt af van wanneer je je contract precies verbreekt. Meestal gaat het om een minimale huurperiode van drie jaar, maar als je op zoek bent naar flexibiliteit kan je ook bewust op zoek gaan naar een huurwoning met een termijn van één jaar. Spreek ook goed met je huurbaas af wanneer je de sleutels krijgt en vanaf wanneer je contract dus ingaat.

 Pak je verhuis slim aan

Is de woning goedgekeurd en het contract getekend? Dan is het tijd om te verhuizen! Hou met een aantal zaken rekening voor een vlotte verhuis:

  • Sta je zelf in voor water, gas en elektriciteit? Sluit dan ruim op tijd je energiecontract af, zodat je meteen van alle voorzieningen gebruik kunt maken. Maak ook werk van je tv- en internetabonnement. Niemand zit graag weken zonder internet. Je (nieuwe) provider kan je vast en zeker vertellen wanneer je je verhuis precies moet melden.
  • Ga langs bij je nieuwe gemeente om je in te schrijven. Zij geven je adreswijziging door aan de belangrijkste instanties, zo hoef je dit zelf niet meer te doen.
  • Vaak vraagt je huurbaas om een brandverzekering af te sluiten. Die dekt schade bij brand, storm of hagel, overstromingen enz. De verzekering wordt daarom ook wel woningverzekering genoemd, wat de lading beter dekt.

En dan nu … je spullen inpakken! Maak het jezelf alvast makkelijker en download onze handige verhuisgids.

Reactie (0)

Reageer

Verhuizen…
Hoe begin je eraan?

Download gratis onze verhuisgids boordevol tips & tricks!

Meer info