NL

Verhuistips

Dankzij deze tips & tricks ben je helemaal klaar voor een geslaagde start in je nieuwe thuis

Wat staat er in een huurovereenkomst?

Ga jij een woning huren? Dan komen er vast en zeker heel wat termen en benamingen op je af. Maar wat betekenen al die zaken in jouw huurovereenkomst nu precies? Wij sommen er alvast enkele op zodat je helemaal mee bent. 

Wat is een plaatsbeschrijving?

In een plaatsbeschrijving wordt gedetailleerd de staat van de woning beschreven zowel bij aankomst als bij vertrek van de huurder. Door die twee beschrijvingen te vergelijken, kan de uiteindelijke schade vastgesteld worden. Op die manier is er geen discussie mogelijk over de staat van de huurwoning. Het is in België verplicht om zo’n document op te stellen bij elke huurovereenkomst van een hoofdverblijfplaats. 

De plaatsbeschrijving moet voldoen aan enkele voorwaarden: 

  • De beschrijving van het pand moet gedetailleerd zijn. De beste manier om een plaatsbeschrijving op te maken, is door duidelijke foto’s te nemen. 
  • Zowel de huurder als de verhuurder moeten akkoord zijn met de inhoud van de plaatsbeschrijving. Alle partijen moeten dit document ook handtekenen in evenveel exemplaren als er partijen zijn.
  • De plaatsbeschrijving moet samen met de huurovereenkomst verplicht geregistreerd worden door de verhuurder.
  • De plaatsbeschrijving moet opgemaakt worden ofwel tijdens de periode dat de ruimtes nog onbewoond zijn, ofwel uiterlijk tijdens de eerste maand van bewoning.

Wat houdt het bezoekrecht in? 

Het bezoekrecht van de verhuurder houdt in dat hij het recht heeft om zijn verhuurde woning te bezoeken om de staat ervan te controleren. Toch betekent dit niet dat de verhuurder wekelijks kan langslopen op ongepaste momenten. 

De verhuurder moet op voorhand afstemmen met de huurder wanneer het mogelijk is om eens langs te komen én hij moet ook tijdens het bezoek de privacy van de huurders respecteren. Zijn bezoekrecht beperkt zich ook meestal tot enkele keren per jaar. 

Een uitzondering hierop zijn de bezichtigingen voor verkoop of verhuur. Als de verhuurder zijn woning wil verkopen of als hij een nieuwe huurder moet zoeken, dan moeten kandidaat-kopers of -huurders langs kunnen komen om het pand te bezichtigen.

Welke verzekeringen moet ik als huurder afsluiten? 

Wanneer je een woning huurt, moet je ook een brandverzekering afsluiten om je inboedel te verzekeren. De brandverzekering van de verhuurder dekt namelijk enkel de schade aan het gebouw, niet aan de inboedel.

Bij het aangaan van deze verzekering wordt ook je huurdersaansprakelijkheid opgenomen. Als huurder moet je de gehuurde woning na de huurperiode teruggeven in dezelfde staat zoals je ze hebt gekregen. Zelfs al heeft er een brand plaatsgehad. Bij een brand wordt automatisch de aansprakelijkheid van de huurder aangesproken.

Reactie (0)

Reageer

Verhuizen…
Hoe begin je eraan?

Download gratis onze verhuisgids boordevol tips & tricks!

Meer info