NL

Verhuistips

Dankzij deze tips & tricks ben je helemaal klaar voor een geslaagde start in je nieuwe thuis

Verhuizen met kinderen: kinderspel met deze 20 tips

Verhuis je binnenkort met kinderen? Dan wordt het niet alleen spannend voor jou, maar ook voor hen. Verhuizen met kinderen vraagt wel wat extra planning en aandacht, maar maak je ook niet té veel zorgen: kinderen passen zich veel makkelijker aan dan je denkt. Neem vooral de tijd om hen voor te bereiden op hun nieuwe omgeving.  Bekijk de verhuis ook als een positieve gebeurtenis. Met deze 20 tips wordt verhuizen kinderspel, voor jong en oud.

Tip 1 Verhuizen met kinderen: plan de verhuis slim in

Je verhuisdag kies je niet helemaal zelf, heel wat externe factoren spelen een rol. Maar probeer bij het vastleggen van de verhuisdatum toch zo veel mogelijk rekening te houden met je kinderen. Want hoewel ze het allemaal best spannend zullen vinden, brengt een verhuis ook extra druk voor hen mee. Kies daarom best voor een rustige periode, bijvoorbeeld de zomervakantie. Vermijd periodes waarin je kind al andere veranderingen doormaakt. Dus niet tijdens een zindelijkheidstraining of als hij of zij net naar een nieuwe school gaat.

Tip 2 Verhuizen met kinderen: bereid je kind op het juiste moment voor

Wanneer breng je de nakende verhuis best ter sprake? Dat hangt natuurlijk af van de leeftijd van je kind. Het heeft geen zin om aan je peuter maanden van te voren te vertellen dat jullie gaan verhuizen, want verhuizen is voor een klein kind een heel abstract begrip. Zonder concrete gebeurtenissen zal je peuter niet weten waar je het over hebt. Dus vertel het pas als je ook echt iets concreets kunt laten zien: het nieuwe huis, de nieuwe crèche, de nieuwe speeltuin in de buurt. Een week of 4 op voorhand is voldoende. Kinderen die wat ouder zijn, begrijpen meer, bij hen heeft het wél zin om wat vroeger te vertellen over de verhuis. Dat kan zodra de plannen concreet zijn. Zo kun je je kind al vroeg bij het proces betrekken en kan het meteen wennen aan het idee van verhuizen.

kinderen verhuizen

Foto van Danielle Truckenmiller (via Pexels)

Tip 3: Wees positief over de verhuis

Praat altijd positief over de verhuis, benadruk de voordelen: het nieuwe huis wordt groter, fijner om in te wonen en het wordt een leuke buurt. Als jij positief en enthousiast bent over de verhuis, dan zal je kind dat enthousiasme voor een groot deel van je overnemen. En wat als de verhuis een gevolg is van een negatieve gebeurtenis, zoals een scheiding of ontslag? Probeer het dan toch een positieve draai te geven: het wordt gezelliger in huis, je mag iets nieuw kiezen voor je kamer, …

Tip 4: lees samen boekjes en kijk filmpjes over verhuizen

Verhalen zijn een slimme manier om moeilijke dingen op een leuke manier aan kinderen begrijpelijk uit te leggen. En dat is ook zo met verhuizen. Verhuisverhalen zijn er genoeg, in elke boekwinkel kan je leuke kinderboeken vinden rond verhuizen. Er zijn ook veel kinderfilmpjes over verhuizen op internet te vinden. Dat is heel geschikt voor wat oudere kinderen om zich mentaal voor te bereiden op de verhuis.

Tip 5: kies ruim op tijd een nieuwe school of crèche

Als je verhuist naar een andere woonplaats, dan moet je kind waarschijnlijk naar een andere school of crèche. Daar maak je best prioriteit van. Bij sommige scholen zijn er wachtlijsten, dus het is niet zeker dat je bij de school het dichtste bij kan inschrijven. Heb je een nieuwe school gevonden? Vraag dan of je kind al een proefmiddag kan komen meevolgen. Dan kan het alvast nieuwe vriendjes maken en de juffen leren kennen. Zo wordt het ook allemaal een heel stuk minder eng.

Tip 6: laat je kind zelf inpakken

Je kind zal nog beter begrijpen wat er gaat gebeuren, als je hem of haar zo veel mogelijk bij de werkzaamheden betrekt. Wat je kan verwachten van je kind, hangt natuurlijk helemaal af van zijn of haar leeftijd. Maar tenzij het hier over een baby gaat, kan je kind altijd wel wat speelgoed in dozen stoppen. Het zal de hele verhuis veel tastbaarder maken en het kind zal apetrots zijn dat het zijn steentje bijdraagt aan de verhuis. Er bestaan zelfs speciale kinderverhuisdozen om het inpakken extra leuk te maken voor je kind. Nog een leuk idee: laat je kind tekenen op de verhuisdozen. Zo zal hij of zij de eigen dozen meteen herkennen bij aankomst in het nieuwe huis.

kinderen inpakken

Foto van Canstockphoto

Tip 7: denk na over de nieuwe kinderkamer

Een nieuwe kamer! Het zou voor je kind wel eens het belangrijkste gegeven van de verhuis kunnen zijn. Zeker voor kinderen vanaf een jaar of 6 is het heel leuk om hier samen over na te denken. Geef je kind inspraak in een paar kleine punten, zoals het behang of de kleur verf op de muren. Dit kan heel stimulerend zijn en zorgt ervoor dat je kind zich verheugt op zijn of haar nieuwe kamertje. Hou ook hierbij rekening met de leeftijd: voor peuters of kleuters  is een verhuis extra ingrijpend. Voor hen is een eigen kamertje met vertrouwde kleuren en spulletjes net een houvast in vreemde tijden. Daarom is het voor kinderen van deze leeftijd beter om de nieuwe kinderkamer toch zo veel mogelijk hetzelfde te houden als in het oude huis.

Tip 8: ga al eens kijken bij het nieuwe huis

Als het kan, is het een goed idee om in de weken voor de verhuis een aantal keer langs te gaan in het nieuwe huis met de kroost. Zo kunnen ook de kleintjes eraan wennen. Laat zien hoe de binnenkant van het huis eruit ziet en waar de nieuwe kinderkamer is. Neem ook de tijd om de nieuwe buurt samen te verkennen. Misschien is er wel een leuke speeltuin in de buurt waar jullie samen even kunnen gaan spelen. Het zorgt voor positieve associaties met het nieuwe huis, zodat de kinderen er nog meer naar uitkijken.

Tip 9: laat je kind meeklussen

Voor de verhuis zijn er een hoop klusjes die gedaan moeten worden in het nieuwe huis. Voor je kind is het leuk en nuttig om hierbij betrokken te worden. Het geeft hem of haar het gevoel bijgedragen te hebben aan jullie nieuwe plekje. Bovendien is dit een manier om op een natuurlijke manier te wennen aan het nieuwe huis. De klusjes die je kind doet hoeven niet groot te zijn: geef je kind bijvoorbeeld een verfborstel en laat hem of haar een klein stukje muur verven. Je kind  zal zich een echte Bob De Bouwer wanen en zich heel “groot” voelen.

Tip 10: gebruik je kind als verhuishulp

Op de verhuisdag zorg je natuurlijk best voor een oppas, maar je hoeft het kind er niet per se naartoe te sturen. Laat in plaats daarvan de oppas naar jullie komen. Zo kan je kind met eigen ogen zien hoe de spullen van het oude naar het nieuwe huis gaan, terwijl jij je toch kan focussen op de verhuistaken.  Je kind kan uiteraard ook helpen met het verhuizen, al is het symbolisch. Zij of hij kan bijvoorbeeld wat lichte spulletjes naar de verhuiswagen brengen. Overleg dit wel even met verhuizers en/of de mensen die komen helpen, de kinderen mogen natuurlijk de werkzaamheden niet storen of vertragen. Eventueel kan je kind slechts een deel van de verhuisdag aanwezig zijn.

Foto van Canstockphoto

Foto van Canstockphoto

Tip 11: maak ruimte voor emoties en verdriet

Natuurlijk is een verhuis niet alleen maar spannend en leuk. Het zou ook niet goed zijn om tegenover je kind te doen alsof alles alleen maar positief is. Bij verhuizen met kinderen hoort ook afscheid nemen van vriendjes, een vertrouwde omgeving en het wennen op een nieuwe plek. Maak hier voldoende ruimte voor. Praat met je kind over de moeilijke kanten van het verhuizen en neem zijn of haar angsten serieus. Het is belangrijk dat je kind weet dat hij of zij de verhuis ook niet leuk mag vinden.

Tip 12: organiseer een afscheidsmoment

Of je kind nu nog op de crèche zit, of al een puber is met een vaste vriendengroep, het is altijd een goed idee om een afscheidsmoment voor je kind te organiseren. Vertel de leerkracht op school ruim op voorhand over de verhuis, zodat de klas eventueel een afscheidscadeau kan knutselen. Overleg ook met de leerkracht over een afscheidsmoment op de laatste schooldag. Het is ook altijd leuk om een afscheidsfeestje thuis voor je kind te organiseren met alle vriendjes van school en uit de buurt.

Tip 13: zorg voor regelmaat rondom de verhuizing

Hoe goed je de verhuis ook hebt voorbereid, de periode rond een verhuis is altijd wel hectisch. Probeer in die chaos toch ook voldoende regelmaat en vertrouwdheid in te bouwen. Blijf de dagelijkse bezigheden doen:  een verhaaltje voor het slapen gaan, een wandelingetje met de hond. Zo verloopt de overgang naar een nieuwe omgeving iets soepeler voor je kind, omdat hij of zij een houvast vindt in de dagelijkse routine .

Tip 14: creëer een eigen plek voor je kind

Zorg ervoor dat een kind een veilig plekje krijgt, zowel in het oude huis als in het nieuwe. Het geeft het een vluchtweg als de verhuisdrukte te veel wordt. Zijn of haar kamer is daarvoor een ideaal plekje: zorg ervoor dat die in het oude huis zo lang mogelijk bruikbaar blijft. In het nieuwe huis is het een goed idee om de kinderkamer als een van de eerste kamers in te richten. Zo heeft je kind meteen een eigen, vertrouwd plekje, het geeft hem of haar een voorsprong bij het wennen aan het nieuwe huis.

kinderen verhuizen

Foto van Caroline Oporto (via Pexels)

Tip 15: veiligheid tijdens de verhuis

Safety First, ook bij een verhuis. Door de drukte zou er een zeker nonchalance kunnen ontstaan op het vlak van kindveiligheid. Blijf waakzaam! Laat geen materiaal slingeren door het huis, hou schoonmaakmiddelen en andere gevaarlijke producten buiten het bereik van de kinderen.  Ook belangrijk: stapel de verhuisdozen niet te hoog op, want dan kan de toren een onbewaakt moment vallen, met alle gevolgen vandien.

Tip 16: vergeet de oude omgeving niet

Vooral in de beginperiode in de nieuwe omgeving kan het voor een kind moeilijk zijn om ver weg te zijn van oude vriendjes en oude plekken. Je kan de heimwee wat verzachten door af en toe vriendjes uit de oude buurt of vroegere woonplaats uit te nodigen om te komen ravotten of overnachten. Ook een leuk idee: maak voor de verhuis een collage met alle fijne herinneringen aan het oude huis: vriendjes, de kamer, de favoriete plekjes in de buurt en hang die op in het nieuwe huis. Je kan trouwens ook een digitale collage maken en die (laten) afdrukken.

oude buurt kind

Foto van Matthias Zomer (via Pexels)

Tip 17: pak een kindertas in

Elk kind heeft enkele favoriete spulletjes: speelgoed, knuffel, boekje, een foto, … Steek die samen in een aparte tas, die je kind bij zich houdt tijdens de verhuis. Op moeilijke momenten kan het troost en rust vinden door in die tas te snuffelen.

Tip 18: maak gedetailleerde labels

Stel je voor: je kind is ontroostbaar omdat het zijn vriendjes mist. Je weet dat het enige wat dan helpt zijn favoriete knuffel is, die moet je hebben en wel nu meteen. Maar in welke doos heb je die ook weer gestopt? Dat probleem is makkelijk te voorkomen door op de verhuisdozen niet zomaar het woord ‘speelgoed’ te schrijven. Het is beter om meer specifiek te zijn en in detail op te schrijven welk speelgoed in welke doos ingepakt zit. Je zal er jezelf oneindig dankbaar om zijn!

Tip 19: gooi die verhuisdozen nog niet weg

Eindelijk! Je bent verhuisd en je kan beginnen uit te pakken. Misschien ben je die verhuisdozen wel beu gezien en wil je ze zo ver mogelijk uit je weg. Begrijpelijk, maar denk toch nog even na. Want kinderen kunnen er prachtige hutten en tunnels mee knutselen. Het wordt de kers op de taart van het verhuisavontuur. Inspiratie nodig? Bekijk deze 31 knutselprojecten met kartonnen dozen. Plakken en knippen maar!

knutselen verhuisdozen

Foto van Canstockphoto

Tip 20: benader de verhuis als een avontuur

De verhuis brengt onvermijdelijk een hoop onrust in het leven van jou en je kinderen. Om wat stoom af te laten, kan het helpen om deze ene keer dingen te doen die anders niet mogen: lekker laat opblijven, een extra snoepje. Of laat jullie eens goed verwennen: ga met z’n allen op restaurant, ga eens naar de bioscoop of doe een gezellig uitstapje. Zo maak je van verhuizen een superspannend avontuur!

Ga jij binnenkort verhuizen met kinderen? Wat zijn de problemen waar je tegenaan loopt? Of heb je misschien al ervaring met verhuizen met kinderen en heb je nog andere tips? We horen graag van je in een reactie op deze post!

Reactie (0)

Reageer

Verhuizen…
Hoe begin je eraan?

Download gratis onze verhuisgids boordevol tips & tricks!

Meer info