NL

Verhuistips

Dankzij deze tips & tricks ben je helemaal klaar voor een geslaagde start in je nieuwe thuis

Welke administratieve verplichten, nieuwe contracten en verzekeringen moet je afsluiten bij een verhuis?

Verhuizen is niet alleen letterlijk zwaar werk, er komt ook heel wat administratie bij kijken. Wij zetten de contracten en verzekeringen op een rijtje die je het best afsluit wanneer je verhuist. Kan je nog wel wat tips gebruiken? Maak het jezelf makkelijk en download onze handige verhuisgids.

Je huurcontract opzeggen

Huur je je woning? Dan is de eerste stap uiteraard om je contract op te zeggen bij je huurbaas. Dit kan op elk moment, maar hou er wel rekening mee dat je de opzegtermijn van drie maanden nog wel moet betalen, of je nu nog in je huurwoning woont of niet. Je zegt je contract het best op via een aangetekend schrijven.

Verbreek je je huurcontract eerder dan afgesproken, dan kan het zijn dat je een opzegvergoeding moet betalen. Bij een contract van negen jaar betaal je die wanneer je tijdens de eerste drie jaar het contract verbreekt. Tijdens het eerste jaar bedraagt de opzegvergoeding drie maanden huur, tijdens het tweede jaar twee maanden huur en tijdens het derde jaar één maand huur. Heb je een contract van korte duur? Dan bedraagt de opzegvergoeding 1,5 maanden huur in het eerste jaar, 1 maand huur in het tweede jaar en een halve maand huur in het derde jaar.

Je water-, gas- en elektriciteitscontract opzeggen

Er zijn zeven drinkwaterbedrijven in België die elk een specifieke regio bedienen. Je kan dus niet kiezen. Het handigst is daarom om je watercontract meteen te laten overnemen door de nieuwe huurder, als die er al is. Als dat niet zo is, sluit je je contract af en komt er een medewerker langs om watermeter af te sluiten en de meterstand te noteren. In beide gevallen krijg je een slotfactuur die je nog dient te betalen.

Ook je gas- en elektriciteitscontract moet je opzeggen. Je kan je contract mee verhuizen naar je nieuwe adres, maar vaak loont het de moeite om opnieuw te vergelijken en eventueel een nieuw contract af te sluiten. In dat geval regelt je nieuwe leverancier alles met de oude en krijg je een slotfactuur. Wil je je energiecontract wel gewoon meenemen naar je nieuwe woning? Ook dan moet je je leverancier op tijd verwittigen en je meterstanden doorgeven via het energieovernamedocument. Verhuis je naar het buitenland, naar een woning zonder aparte meter of ga je inwonen bij iemand die al een contract heeft, dan zeg je je contract zelf vroegtijdig op.

Je internet- en televisieabonnement opzeggen

Ben je tevreden over je huidige abonnement? Dan kan je dat gerust meenemen naar je nieuwe woning. Contacteer je provider op tijd, en informeer je naar de gang van zaken. Moet je bepaalde spullen zelf meenemen en komt er iemand langs voor de installatie in je nieuwe woning of niet? Wil je je abonnement stopzetten? Dan gebeurt dat meestal telefonisch, online of per post.

Je brandverzekering opzeggen

Je brandverzekering kan je op elk moment opzeggen, maar houd wel rekening met een opzegtermijn van drie maanden. Hiervoor verstuur je een aangetekend schrijven naar je verzekeraar.

Welke nieuwe contracten sluit je af?

In je nieuwe woning heb je natuurlijk ook water, gas en elektriciteit nodig. Deze contracten en verzekeringen vergeet je maar beter niet:

  • Je contract bij het waterbedrijf. Check welk waterbedrijf actief is in je nieuwe regio en vul het overnamedocument van je nieuwe woning in.
  • Je gas- en elektriciteitscontract. We schreven het hierboven al: je kan je oud energiecontract meenemen naar je nieuwe woning, maar vaak loont het de moeite om opnieuw te gaan vergelijken. Ga even na wie de goedkoopste energieleverancier van het moment is, en stap eventueel over.
  • Je internet- en televisieabonnement. Neem je je abonnement mee? Dan zorgt je provider voor een vlotte gang van zaken. Stap je over op een nieuwe provider? Dan sluit je het best op tijd een nieuw abonnement af, zodat je meteen van internet en televisie kan genieten wanneer je verhuist.
  • Een brandverzekering. Als eigenaar is die niet verplicht, als huurder vaak wel. De verzekering is echter wel sterk aanbevolen en in de praktijk sluiten de meeste mensen er een af. Een brandverzekering dekt schade bij brand, storm of hagel, overstromingen enz. De verzekering wordt daarom ook wel woningverzekering genoemd, wat de lading beter dekt.

Als je bovenstaande zaken hebt geregeld kan je met een gerust hart verhuizen. Wil je jezelf helemaal voorbereiden op je verhuis? Maak het jezelf makkelijker en download onze handige verhuisgids.

Reactie (0)

Reageer

Verhuizen…
Hoe begin je eraan?

Download gratis onze verhuisgids boordevol tips & tricks!

Meer info