NL

Verhuistips

Dankzij deze tips & tricks ben je helemaal klaar voor een geslaagde start in je nieuwe thuis

Verhuizen na je scheiding: waar moet je aan denken?

Vaak kijk je uit naar je verhuis, maar wanneer je moet verhuizen na een scheiding is dat soms anders. Bovendien krijg je dan ook te maken met een boel praktische en administratieve beslommeringen. Wij zetten een paar tips op een rijtje zodat je zo vlot mogelijk door deze moeilijke periode komt. Kan je nog wel wat tips gebruiken? Maak het jezelf makkelijk en download onze handige verhuisgids.

Wat doe je met het huis waarin jullie nu wonen?

De grote vraag hier is: verhuizen jullie allebei? Of blijft een van beiden in jullie huidige woning wonen? Indien jullie de huidige woning huren staat het contract wellicht op beide namen. In dat geval moet het huurcontract beëindigd worden en eventueel een nieuw exemplaar worden opgesteld.

Kochten jullie samen een huis of appartement en wil een van jullie beide er blijven wonen? Dan moet degene die in de woning blijft wonen er zeker van zijn dat hij of zij de hypotheek alleen kan afbetalen én de vertrekkende partner uitkopen. Daarvoor kan het handig zijn om een onafhankelijke schatter aan te stellen. Jullie kunnen er natuurlijk ook voor kiezen om de woning samen te verkopen.

Verder moeten ook de contracten bij jullie energieleverancier, waterleverancier, internetprovider etc. worden opgezegd.

Hoe verdeel je de inboedel wanneer je verhuist na een scheiding?

Hebben jullie dingen op papier gezet, zoals bij een samenlevingscontract? Dan is de kans groot dat jullie al ongeveer weten hoe jullie de inboedel gaan verdelen.

En wie getrouwd is, is dat ofwel onder huwelijkse voorwaarden, ofwel in gemeenschap van goederen. Het eerste betekent dat er contractueel werd vastgelegd hoe het vermogen verdeeld wordt, het tweede betekent dat jullie allebei recht hebben op de helft. Bepaalde spullen (denk aan kleding, studieboeken, sieraden of erfstukken) hoeven niet eerlijk verdeeld te worden.

Mag je überhaupt verhuizen?

In sommige gevallen kan je ex-partner je verhuis na een scheiding een halt toeroepen wanneer er kinderen in het spel zijn. Meestal komt het niet zover, maar in bepaalde gevallen wordt er een rechter ingeschakeld. Die moet dan bepalen of je mag verhuizen of niet. Hij houdt onder meer rekening met de afstand en of die een bezwaar vormt, en of de verhuis echt noodzakelijk is, bijvoorbeeld omwille van een nieuwe job. Een verhuizing in eigen land wordt doorgaans wel gewoon goedgekeurd.

Hoe pak je je verhuis na een scheiding zo efficiënt mogelijk aan?

Is het grote moment uiteindelijk dan toch aangebroken en ga je verhuizen? Bereid je goed voor en hou rekening met een aantal zaken. Zo is zelf verhuizen de goedkoopste optie, maar biedt een verhuisfirma je wel een pak extra comfort.

Verder sluit je ook maar beter meteen nieuwe verzekeringen (een brandverzekering) en contracten (een energiecontract, een internetcontract, …) af en schrijf je je in bij je nieuwe gemeente.  Benieuwd naar wat zo’n verhuis je gaat kosten? We schatten de kost van een verhuis eerder al eens in.

Kan je nog niet meteen al je spullen kwijt in je nieuwe woning of ga je tijdelijk even terug thuiswonen? Huur dan een opslagruimte in de buurt voor je spullen.

Een paar praktische tips

  • Dan ben je eindelijk verhuisd en sturen mensen nog steeds post naar je oude adres. Zeker wanneer je ex-partner nog in jullie oude huis woont, kan dat al eens lastig zijn. Bij de post kan je daarom gebruikmaken van een verhuisdienst waarbij al je post binnen een bepaalde termijn automatisch wordt doorgestuurd naar je nieuwe adres.
  • Koopt een van jullie beide de ander uit? Hou dan rekening met de verdeeltaks, die in de volksmond ook weleens miserietaks wordt genoemd. Het verdeelrecht is een registratierecht dat de nieuwe eigenaar moet betalen als een onroerend goed aan verschillende mede-eigenaars toebehoort. De nieuwe eigenaar betaalt dus verdeelrechten op het huis waarvan hij of zij na aankoop (alleen) eigenaar wordt.
  • Ooit al eens van birdnesting gehoord? Bij die oplossing blijven de kinderen in het ouderlijk huis wonen en verhuizen de ouders wekelijks. Overweeg je dit? Ga dan zeker eens langs bij een bemiddelaar die hier ervaring mee heeft, want birdnesting heeft consequenties voor de fiscale aftrekbaarheid van het onderhoudsgeld.

Ben je klaar voor je verhuis? Maak het jezelf makkelijker en download onze handige verhuisgids.

Reactie (0)

Reageer

Verhuizen…
Hoe begin je eraan?

Download gratis onze verhuisgids boordevol tips & tricks!

Meer info