Verhuizen naar België vanuit het buitenland
Logisch dat je naar ons gezellige België wilt verhuizen. Welkom! Maar waar houd je best allemaal rekening mee?
Verhuizen is vaak een ingrijpende beslissing en het kan er soms chaotisch aan toe gaan. Zelfs als je binnen België van adres verandert, kan je wel wat nuttige verhuistips gebruiken. Verhuis je vanuit het buitenland voor langere tijd naar ons land? Dan komt er nog wat meer bij kijken.
Als buitenlander naar België verhuizen
Als niet-Belg heb je officiële verblijfsdocumenten nodig. Voor EU-burgers volstaat meestal de identiteitskaart of een paspoort. Vreemdelingen met een andere nationaliteit moeten in de meeste gevallen een visum aanvragen. Om voor een lange periode of permanent naar België te komen, bestaan er nog andere verblijfsdocumenten. Welke, dat is afhankelijk van:
- je nationaliteit
- de duur van je verblijf in België
- het doel van je verblijf in België
Uitgebreide informatie over verblijfsdocumenten voor buitenlanders in België: belgium.be.
Informatie over visumaanvragen voor België: Dienst Vreemdelingenzaken van de FOD Binnenlandse Zaken.
Inschrijven in het bevolkingsregister
Wil je langer dan drie maanden in België blijven? Ga dan binnen de acht dagen na je aankomst langs bij de gemeente waar je verblijft. Zij zorgen ervoor dat je wordt ingeschreven in het bevolkingsregister.
Ben je Belg en verhuis je (terug) naar hier?
Was je in het buitenland bij een ambassade of consulaat ingeschreven? Dan is het belangrijk dat je hen van je vertrek op de hoogte brengt.
Ga binnen de acht dagen na je aankomst in België langs bij je (nieuwe) gemeente. Je wordt met je nieuwe hoofdverblijfplaats opnieuw ingeschreven in het bevolkingsregister. Pas dan kan je een nieuwe identiteitskaart aanvragen.
Verhuizen naar België en goederen invoeren
Persoonlijke goederen verhuizen naar België, dat mag natuurlijk. Toch zijn er zaken waarmee je best rekening houdt:
- Kom je naar België vanuit een lidstaat van de Europese Unie?
Dan moet je in principe geen douaneformaliteiten vervullen of taksen betalen. Behalve voor bepaalde goederen, zoals alcohol en tabak. - Wil je persoonlijke bezittingen verhuizen vanuit een niet-EU-land? Check dan zeker eerst de voorwaarden op de website van de FOD Financiën.
- Zijn de goederen voor je persoonlijke gebruik?
- Welke soort goederen wil je invoeren?
Lees meer over invoer van persoonlijke goederen wegens een verhuizing.
Download onze gratis verhuisgids boordevol verhuistips en een handige checklist om ook je verhuis vanuit het buitenland in goede banen te leiden.
Heb jij ervaring met verhuizen naar België en tips die niet in dit artikel genoemd worden? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel!