NL

Verhuistips

Dankzij deze tips & tricks ben je helemaal klaar voor een geslaagde start in je nieuwe thuis

Tijdelijk verhuizen? Bereid je goed voor

Een verhuis is niet altijd definitief. Tijdelijk verhuizen wordt makkelijker als je op voorhand goed over enkele zaken nadenkt.

Het gebeurt wel vaker. Je bent aan het bouwen, je moet je vorige woning verlaten, maar de nieuwbouw is nog niet klaar. Of je zoekt een stofvrij onderkomen tijdens verbouwingen aan je huis. Zo zijn er nog situaties waarin het noodzakelijk of verstandig is om tijdelijk te verhuizen. Eens je beslist om dat te doen, zijn er wel wat zaken waar je best even over nadenkt. Want een goede voorbereiding is het halve werk.

  • Wat neem ik allemaal mee?
  • Wat doe ik met spullen die ik tijdelijk niet nodig heb?
  • Hoe zit het met de administratie?

Neem niet alles mee

Wat neem je mee naar je tijdelijke verblijfplaats en wat eventueel niet? Als je tijdelijk verhuist, heb je meestal niet al je spullen nodig. Ga eens rustig rond de tafel zitten met je huisgenoten en maak een gedetailleerde lijst van je volledige inboedel. Dit is misschien ook een goed moment om eens grondig te ‘ontspullen’.

Denk aan de seizoenen

Verhuis je slechts voor enkele maanden, houd dan rekening met de seizoenen. Het heeft geen zin om je winterjassen mee te sleuren als je tussen april en oktober ergens anders gaat wonen. Je zwemgerief en reiskoffers heb je dan waarschijnlijk wel nodig. Stop die dus niet te ver weg.

Labelen! Zeker ook als je tijdelijk verhuist

Het is erg nuttig om je spullen te labelen. Elk meubelstuk dat mee verhuist, krijgt een sticker met de plek waar het terecht moet komen. Dan moet je daar op de verhuisdag al niet over nadenken. En op elke doos die je inpakt, noteer je best wat je er allemaal in zit. Geloof me, na zes maanden ben je dat echt vergeten. Vooral spullen die je niet zo vaak gebruikt, durven op die manier wel eens ‘zoek’ raken.

Tijdelijk verhuizen naar een gemeubelde woning?

Kies je tijdelijk voor een gemeubelde woning, dan beperkt je verhuis zich tot je kleren, wat huishoudelijke spullen, bad- en bedlinnen en alles wat je nodig hebt om de werk-, school- of hobbyweek door te komen. Het is dan net of je voor iets langere tijd naar een vakantiehuisje trekt. Maak het er dus maar gezellig!

Opslagruimte huren?

Als je niet je volledige inboedel nodig hebt in je tijdelijke woning, maar alles moet wel weg uit je andere huis, dan zit er vaak niets anders op dan ergens opslagruimte te huren. Er zijn meerdere professionele verhuurders op de markt. Ze bieden meestal diensten op maat aan, met aandacht voor veiligheid en flexibiliteit. Het nadeel is natuurlijk dat er een prijskaartje aanhangt. Dus, als oma nog wat ruimte overheeft op zolder of in een schuur, dan kom je er waarschijnlijk goedkoper vanaf.

Tijdelijk verhuizen, wat met je domicilie?

Als je een huis, studio of appartement huurt om er zelf tijdelijk te gaan wonen, dan ben je voor die periode zoals dat heet ’tijdelijk afwezig’ van je hoofdverblijfplaats. In de meeste gevallen zal je niet gedomicilieerd zijn op je tijdelijke adres. Je wettelijke woonplaats of domicilie wordt dus niet gewijzigd en je blijft ingeschreven in het bevolkingsregister van je gemeente. Het enige dat je moet doen om in orde te zijn, is de dienst Burgerzaken van je gemeente op de hoogte brengen van je tijdelijke afwezigheid.

Is de postbode op de hoogte?

Zeker wanneer je tijdelijk enkele kilometers verder gaat wonen, is het misschien handig om je post te laten doorsturen naar je nieuwe adres. Je verliest geen tijd met langsgaan bij je andere woning en vermijdt het risico op onbetaalde facturen. Via de verhuisdienst van bpost is dat zo geregeld.

—–

Download onze gratis verhuisgids boordevol verhuistips en een handige checklist om ook je tijdelijke verhuis in goede banen te leiden. 

Wat is jouw ervaring met tijdelijk verhuizen? Heb jij nog andere tips die niet in dit artikel genoemd worden? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel!

Reactie (0)

Reageer

Verhuizen…
Hoe begin je eraan?

Download gratis onze verhuisgids boordevol tips & tricks!

Meer info