NL

Verhuistips

Dankzij deze tips & tricks ben je helemaal klaar voor een geslaagde start in je nieuwe thuis

Verhuizen of verbouwen? In 4 stappen naar de juiste beslissing!

Verhuizen of verbouwen, wat is de beste keuze? Wil je zo veel veranderen aan je huis dat verhuizen de slimste optie is? Of kan je je droomhuis creëren door een flinke verbouwing? Zowel verhuizen als verbouwen heeft voor- en nadelen, dus wij gaan op zoek naar de beste optie voor jou.

verhuizen of verbouwen

Stap 1: Waarover ben je niet tevreden in je huidige woning?

Je bent dus niet 100% tevreden met je huis, maar waarom is dat? Zet eens op papier wat je precies wil veranderen. Is de indeling of de grootte van je huis het probleem? Dat kan eventueel opgelost worden door een verbouwing. Maar wil je een (grotere) tuin of op een andere locatie wonen, dan is verhuizen de enige optie. 

Wat de redenen ook zijn, de eerste stap is om in detail te bepalen wat je wil veranderen. 

Stap 2: Wat is je budget?

Een heel belangrijke factor bij beslissingen nemen is natuurlijk je budget. Schat in wat je eenmalig kan besteden aan een verhuis of een verbouwing, maar bereken ook hoeveel je maandlasten eventueel omhoog kunnen

Bij een verhuis kan je een nieuwe hypotheek nemen, maar ook voor een verbouwing zijn er extra financieringsopties. Misschien kan je je hypotheek wat verhogen, een tweede hypotheek nemen of eventueel een deel van je woonkrediet heropnemen. 

Stap 3: Maak een inschatting van de verbouwingskosten

Nu je een overzicht hebt van de zaken die je wil veranderen aan je huis, kan je uitzoeken wat de kosten zullen zijn.

Neem in je inschatting ook eventuele kosten mee voor het aanvragen van een vergunning. Als je grote veranderingen wil aanbrengen waarvoor een vergunning nodig is, is het interessant om de vergunningsaanvraag al te doen. Zo weet je snel of de veranderingen die je in gedachten hebt wel toegestaan zijn. Dit kan je helpen met je uiteindelijke beslissing.

Houd wel in het achterhoofd dat je de kosten van een verbouwing in veel gevallen later terugverdient. De verbeteringen die je aanbrengt aan je woning zorgen in de meeste gevallen voor een waardevermeerdering van je woning.

Stap 4: Bereken de kosten van een verhuis

Om in te schatten wat de kosten zijn van een verhuis, moet je eerst kijken wat jouw ideale huis ongeveer zal kosten. Waarschijnlijk heb je al heel wat uren op vastgoedwebsites doorgebracht, maar maak nu eens een concreet kostenplaatje:

  • Wat is de aankoopprijs van huizen die in aanmerking komen?
  • Wat betekent dit voor je maandelijkse aflossing?
  • Welke bijkomende kosten zijn er bij de verkoop van je huis?
  • Wat kost de verhuis zelf? Denk hierbij aan de kostprijs van verhuisbedrijven of de huurprijs van een ladderlift.

Verhuizen of verbouwen? Zet alles op een rijtje

Je financiële situatie is natuurlijk niet de enige factor die je keuze bepaalt. Bij een verhuis hoort ook afscheid nemen van je buren en een nieuwe school zoeken voor de kinderen. Verbouwingen daarentegen brengen dan weer heel wat chaos met zich mee.

Na een grondige afweging van al deze voor- en nadelen, zowel emotioneel als financieel, is het nu tijd om knopen door te hakken. Succes!

Reactie (0)

Reageer

Verhuizen…
Hoe begin je eraan?

Download gratis onze verhuisgids boordevol tips & tricks!

Meer info