NL

Verhuistips

Dankzij deze tips & tricks ben je helemaal klaar voor een geslaagde start in je nieuwe thuis

Wat doe ik met mijn zonnepanelen als ik verhuis?

Een van de grootste investeringen in je woning, is de PV-installatie op je dak. Maar wat doe je hiermee als je gaat verhuizen? Horen ze bij je huidige woning of verhuis je jouw zonnepanelen naar je nieuwe woning? En wat zijn de gevolgen?

Zonnepanelen verhuizen

Je zonnepanelen meenemen naar je nieuwe woning

Als je een bestaande installatie van adres verandert, moet je dit doorgeven aan je distributienetbeheerder. Aangezien je de installatie opnieuw plaatst op een ander adres, heb je ook een nieuwe AREI-keuring (Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties) nodig. Maar voor je beslist om je zonnepanelen te verhuizen naar je nieuwe woning, stel je jezelf best enkele vragen.

Is mijn nieuwe dak geschikt voor mijn bestaande zonnepanelen?

Wat is de staat van het dak? Houd rekening met de leeftijd en de stevigheid van je dak . Oudere daken hebben meestal baat bij een renovatie voor je er zonnepanelen op bevestigt. Wat is de hellingsgraad en de oriëntatie van het dak?

Wat is de kostprijs voor het verplaatsen van je zonnepanelen?

Als je jouw zonnepanelen wil meenemen, brengt dat ook heel wat kosten met zich mee. Zo moet je de hele installatie loskoppelen, transporteren en opnieuw installeren. Zo’n werken laat je best uitvoeren door professionele installateurs, wat ook weer voor extra kosten zorgt.

Je zonnepanelen verkopen met je woning

Zonnepanelen zijn een overduidelijke meerwaarde voor elke woning. Hierdoor kan het interessant zijn om ze samen met je woning te verkopen. Je zonnepanelen worden dus eigendom van de nieuwe eigenaar. Deze wijziging dien je, samen met de actuele meterstand op het moment van de eigendomsoverdracht, door te geven aan je netbeheerder.

Wat gebeurt er met de groenestroomcertificaten?

De toekenning van groenestroomcertificaten blijft bij verandering van eigenaar of van adres van de installatie gewoon doorgaan. Je installatie verkopen of verhuizen verandert dus ook niets aan de minimumprijs van een groenestroomcertificaat.

Wanneer je bij verandering van eigenaar de meterstand doorgeeft aan je netbeheerder, wordt het eerstvolgende groenestroomcertificaat dat wordt toegekend na die meterstand, uitbetaald op het nieuwe rekeningnummer.

Let op: Het is niet mogelijk om een deel van een certificaat uit te betalen. De overdracht van een eventueel saldo regel je dus best onderling.

Reactie (0)

Reageer

Verhuizen…
Hoe begin je eraan?

Download gratis onze verhuisgids boordevol tips & tricks!

Meer info