NL

Verhuistips

Dankzij deze tips & tricks ben je helemaal klaar voor een geslaagde start in je nieuwe thuis

Verhuizen op latere leeftijd

Als we luisteren naar het spreekwoord ‘Oude bomen verplant men niet’, zouden oudere mensen beter niet verhuizen. Toch is dat in veel gevallen de beste optie. Gezondheidsproblemen, mobiliteitsproblemen of de huidige woning die te groot is geworden, kunnen een reden zijn om te verhuizen. Om deze verhuis zo vlot mogelijk te laten verlopen, hebben wij enkele aandachtspunten opgesomd.

Verhuizen op latere leeftijd

Plan de verhuis

Stel een duidelijke planning op. Ga samen met de dichte familie aan tafel zitten en verdeel de taken. Zo is het voor iedereen duidelijk wie wat op zich zal nemen. Sta ook stil bij de fysieke mogelijkheden van de oudere. Soms is het voor de oudere bijvoorbeeld niet meer mogelijk om zelf zijn of haar spullen in te pakken.

Wanneer oudere mensen verhuizen, gaan ze meestal kleiner wonen. Dat betekent dat niet de volledige inboedel zal kunnen verhuizen. Bekijk daarom op voorhand welke meubels mee verhuizen en welke niet. Tips om orde te scheppen in de chaos, vind je in dit artikel.

Houd rekening met emoties

Een woning verlaten, is meer dan wat bakstenen achterlaten. Heel wat mensen brengen bijna hun hele leven door in dezelfde woning. Hier hebben ze veel waardevolle herinneringen die moeilijk achter te laten zijn. Ga dan ook samen met de oudere door alle spullen met emotionele waarde en bekijk waar dit een plaatsje kan krijgen.

Naast de woning is ook de omgeving van groot belang voor de oudere. Zijn of haar sociaal leven speelt zich misschien al jaren af rond dezelfde kerktoren. Het afscheid van deze omgeving kan zwaar vallen, dus besteed hier ook voldoende tijd aan. Blijkt wel dat hoe vroeger een oudere verhuist, hoe groter de kans is dat die opnieuw zo’n sterke contacten opbouwt in zijn nieuwe omgeving.

Verhuishulp voor senioren

Omdat niet iedereen voldoende tijd heeft om zijn verhuizende ouder bij te staan, kan je beroep doen op een verhuisbedrijf. Heel wat firma’s hebben zich gespecialiseerd in seniorenverhuizingen. Zij kunnen naast de fysieke verhuis ook heel wat andere taken op zich nemen, zoals het tv-abonnement overzetten, de adreswijziging doorgeven…

Wanneer je een gespecialiseerd bedrijf inschakelt, houden zij ook rekening met de emotionele kant van een verhuis. Zij zullen proberen de nieuwe woning in te richten volgens dezelfde structuur als de huidige woning zodat de oudere zich sneller thuis voelt.

Heb jij nog tips voor een vlotte verhuis op latere leeftijd? Deel het in een reactie hieronder.

Reactie (0)

Reageer

Verhuizen…
Hoe begin je eraan?

Download gratis onze verhuisgids boordevol tips & tricks!

Meer info