NL

Verhuistips

Dankzij deze tips & tricks ben je helemaal klaar voor een geslaagde start in je nieuwe thuis

Post laten doorsturen door bpost: domymove

Een verhuis, dat betekent een nieuw adres. En alle personen, instanties en bedrijven waar je mee te maken hebt, moeten dit nieuwe adres kennen en/of aanpassen in hun systeem. Dat is best wel een karwei en het is bovendien niet vanzelfsprekend om zomaar alles en iedereen die je brieven stuurt op te lijsten. Want van sommige instanties krijg je maar een keer om de zoveel tijd een brief in de bus, die je toch niet wil missen. Met de doorzenddienst van bpost kan je je post laten doorsturen en dat is zeker het overwegen waard.

adreswijziging doorgeven

Foto van Pexels

Wat is de doorzenddienst van bpost?

De doorzenddienst stuurt de brieven die op naam verstuurd worden naar het oude adres  automatisch door naar je nieuwe adres. Niet oneindig natuurlijk, je kan zelf kiezen hoelang deze dienst actief blijft: 4, 8, 12,16 of maximum 20 maanden. Als je dan systematisch de organisaties verwittigt waarvan er nog brieven op het oude adres aankomen, is iedereen uiteindelijk up-to-date.

Post laten doorsturen: waarom?

Eerst nog even dit: als u uw adreswijziging doorgeeft bij de gemeente, worden meteen een heleboel overheidsinstanties automatisch verwittigd: de belastingdienst, Kind en Gezin, OCMW, sociale zekerheidsinstellingen, kinderbijslagfonds, ziekenfonds of mutualiteit, … En door je elektriciteit, gas en water te regelen, zijn deze instanties vanzelf ook op de hoogte. Een groot deel van het werk wat betreft adreswijziging is daarmee dus al geklaard. Maar dan blijven er toch nog een heleboel instanties over om in te lichten. Je kan zelf de organisaties verwittigen (kijk naar deze handige lijst op vlaanderen.be), maar er zullen er ongetwijfeld nog enkele zijn die aan je geheugen ontsnappen. En dan kan de doorzenddienst van bpost, ook bekend als “do my move”, bijzonder nuttig zijn.

Hoe kan je post laten doorsturen door bpost?

Je kan de doorzenddienst helemaal online activeren: bpost vraagt je je gegevens in te vullen en je kiest zelf wanneer de doorzenddienst ingaat (dus de dag waarop je effectief uit je oude woning trekt). Je kan in het contract meer gedetailleerd aangeven voor welke personen de post moet worden doorgestuurd. Dat is handig als niet alle bewoners verhuizen, bijvoorbeeld in het geval dat een kind alleen gaat wonen of bij een scheiding.

Welke post stuurt bpost wel en niet door?

Alle geadresseerde briefwisseling waarop de familienaam staat van één van de personen vermeld in het contract, wordt doorgestuurd. Maar let op, want sommige briefwisseling stuurt bpost niet door: pensioenen, postabonnementen van kranten en tijdschriften (die niet op naam staan), pakketten en huis-aan-huis-reclame.

Post laten doorsturen: de prijs

Binnen België kost de dienst € 26,95 voor de eerste 4 maanden. Per verlenging met 4 maanden kost het € 24,95. Doorzenden naar een adres in het buitenland kost meer: € 99,95 per 4 maanden. Je betaalt per contract, dus een vaste prijs per periode, ongeacht het aantal brieven dat bpost moet doorsturen.

Overweeg dus zeker de verhuisdienst van Bpost (Domymove) voor je briefwisseling na de verhuis:

 • je hoeft niet naar je oude adres te lopen om je brievenbus leeg te maken
 • je weet dat je geen belangrijke post mist
 • je kan de aanvraag online afhandelen
 • je kan het ook inzetten voor een tijdelijk verblijf (bvb. lange vakantie, verbouwing)
 • je kan het ook activeren per persoon (bvb. bij scheiding of kind dat ouderlijk huis verlaat)
 • je betaalt per periode, niet per brief

Ben je klaar voor je verhuis? Maak het jezelf makkelijker en download onze handige verhuisgids!

Reactie (2)

Reactie

 • Marleen

  kan ik post naar het buitenland laten doorzenden voor 5 weken ipv 4 maanden?

  • Valine

   Beste Marleen,

   het is niet mogelijk om de in dit artikel beschreven verhuisdienst van Bpost voor slechts 5 weken te gebruiken. Een andere mogelijkheid is de doorzenddienst van Bpost: deze is voor 2 tot 6 weken te bestellen. Voorwaarde hiervoor is wel dat de brievenbus op jouw adres uitsluitend aan jou toebehoort. Alle post naar dit adres wordt dan namelijk doorgestuurd (dus ook die van je eventuele medebewoners). De exacte prijzen en voorwaarden kun je het beste direct navragen bij Bpost.

Reageer

Verhuizen…
Hoe begin je eraan?

Download gratis onze verhuisgids boordevol tips & tricks!

Meer info