NL

Verhuistips

Dankzij deze tips & tricks ben je helemaal klaar voor een geslaagde start in je nieuwe thuis

Krijg je verlofdagen voor verhuis? Check je arbeidscontract

Een ongeschreven regel in verhuisland zegt: aan verhuizen ben je altijd meer tijd kwijt dan je vooraf had gedacht. Een of enkele verlofdagen voor verhuis krijgen, dat zou je dus waarschijnlijk heel goed uitkomen. Maar heb je recht op verlofdagen als je verhuist of moet je er een gewone vakantiedag aan opofferen? Wij zochten het voor je uit.

Ben je klaar voor je verhuis? Doe de check en download onze handige verhuisgids!

verhuisdagen opnemen
Foto van Canstockphoto

Verlofdagen voor verhuis: dit moet je alvast weten

Voor een Belgische werknemer zijn er enkele familiale gebeurtenissen waar je automatisch een of meerdere dagen verlof kan voor krijgen: een huwelijk, een overlijden in de familie, een communie. Het zijn gebeurtenissen die je arbeidsovereenkomst wettelijk enkele dagen schorsen. “Klein verlet” heet dat dan. Zowel de aanleiding zelf als de duur van klein verlet zijn wettelijk geregeld. Een verhuis staat niet standaard in dat lijstje. Maar het lijstje met klein verlet wordt per sector uitgebreid, misschien staat het toch wel in jouw contract. Dat moet je zeker even controleren.

Verlofdagen voor verhuis: check je CAO en je contract

Je kan er met andere woorden niet zomaar van uitgaan dat je vakantiedagen krijgt bij een verhuis. Toch kan het zijn dat in het paritair comité van je werkgever gunstigere voorwaarden werden afgedwongen hierover, via een CAO (collectieve arbeidsovereenkomst). Is dat het geval, dan staat het ook vermeld in je arbeidsovereenkomst of je arbeidsreglement. Dat moet je zeker even goed napluizen, want een dagje verhuisverlof is altijd welkom. Vraag het aan je werkgever of zoek het op op de site werk.belgie.be, waar je alle CAO’s vindt. Indien niet, kan je altijd nog een wettelijke vakantiedag opnemen voor je verhuis.

Tijd besparen tijdens je verhuis met een verhuisfirma

Misschien zit je echt in tijdsnood met je verhuis, maar kan of wil je geen extra vakantiedagen van het werk krijgen? Overweeg dan om een verhuisbedrijf in te schakelen. Je kunt het verhuisbedrijf zelfs vragen om verhuisdozen voor je in te pakken en meubels te demonteren. Je hoeft dan veel minder zelf te doen, zodat die vakantiedagen helemaal niet nodig zijn.

Benieuwd hoeveel een verhuisbedrijf kost? Je kunt gratis en vrijblijvend een aantal offertes aanvragen. Dan kun je beter inschatten of het voor jou de moeite waard is.

Heb jij ervaring met het opnemen van verlofdagen voor verhuis? Of heb je vragen of verhuisverlof? Aarzel dan niet en laat een reactie achter op deze post. We horen graag van je!

Ben je klaar voor je verhuis? Doe de check en download onze handige verhuisgids!

Reactie (0)

Reageer

Verhuizen…
Hoe begin je eraan?

Download gratis onze verhuisgids boordevol tips & tricks!

Meer info