NL

Verhuistips

Dankzij deze tips & tricks ben je helemaal klaar voor een geslaagde start in je nieuwe thuis

Verhuizen naar een nieuwbouw: dit zijn de aandachtspunten

Als je gaat verhuizen naar een nieuwbouw,  moet je op een aantal extra zaken letten. Want bovenop de gewone verhuisklussen (inpakken van verhuisdozen, het regelen van verhuishulp en het versturen van adreswijzigingen) moet je je gloednieuwe huis woonklaar maken. We helpen je door 5 zaken op te lijsten waarmee je rekening moet houden bij het verhuizen naar een nieuwbouw.

verhuizen naar een nieuwbouwhuis
Foto van Pixabay

Verhuizen naar een nieuwbouw, tip 1: wees alert bij de oplevering

Bij de oplevering van de nieuwe woning door de aannemer of de sleutel-op-de-deur-firma  bekijken de bouwheer (jij dus), de architect en de bouwfirma de nieuwbouw grondig. Is alles meteen piccobello in orde (vrij uitzonderlijke situatie helaas)? Dan aanvaard je het bouwwerk. Merk je dat de nieuwbouw nog enkele gebreken heeft? Dan noteer je die, samen met de datum waarop die zaken in orde moeten gebracht worden door de bouwfirma. Dit is een aanvaarding onder voorwaarde. Op de vooropgestelde datum volgt dan een nieuwe ronde en -hopelijk- de definitieve aanvaarding.

Verhuizen naar een nieuwbouw, tip 2: durf te weigeren

Als je vindt dat het huis niet bewoonbaar is, dan weiger je de oplevering. De bouwfirma is verantwoordelijk om de resultaten van de oplevering op te nemen in een proces-verbaal. Vaak voorkomende gebreken zijn beschadigingen aan kozijnen of deuren, technische mankementen aan bijvoorbeeld de verwarming, of slordig schilderwerk. Let op: ga niet in het huis wonen voor de voorlopige oplevering is gebeurd, dat kan juridisch beschouwd worden als stilzwijgende oplevering. Maximum een jaar na de voorlopige oplevering volgt de definitieve oplevering. Ook die kan je aanvaarden of weigeren.  Een tip: laat je bijstaan door een specialist bij de inspectieronde, bijvoorbeeld de architect.

Lees meer over oplevering in dit document van Confederatie Bouw

Verhuizen naar een nieuwbouw, tip 3: houd rekening met vocht

In een nieuwbouw zit onvermijdelijk een hoop vocht: dat kan oplopen tot 4000 liter! De oorzaak: de constructie heeft tijdens de bouw bloot gestaan aan de elementen. Ook vers gestort beton bevat veel water. Het duurt tot twee jaar eer al het vocht uit het huis verdwenen is. Dat is allemaal belangrijk om te weten voor de wandbekleding en de vloeren van je nieuwbouwhuis. Zo kan je vermijden dat het vrijkomende vocht beschadigingen veroorzaakt:

Wanden

De wanden zullen in de eerste twee jaar nog “werken”. Er kunnen dan scheuren in de muren komen en daar moet je rekening mee houden. Je wilt bijvoorbeeld niet dat je vers bezette of gestuukte wanden gaan barsten, of dat je mooie kinderbehang begint te scheuren!

De beste opties voor muren in een nieuwbouwhuis zijn:

Glasvezelbehang

Glasvezelbehang is een prima keuze, omdat het de scheuren in de muren opvangt en onzichtbaar maakt. Je vindt glasvezelbehang enkel in het wit, maar je kan het naar eigen smaak overschilderen. Of je kan er zelfs een ander soort behang overheen doen.

Direct schilderen op het beton

Je kunt de betonnen wanden ook beschilderen. Eerst moet je de wanden wel een voorbehandeling geven:  schuren, gaatjes opvullen en grondverf (ook bekend als primer) aanbrengen. Na een tijdje kunnen de barsten zichtbaar worden door het verdampende vocht. Maar geen nood: je kunt ze dan gemakkelijk opvullen en overschilderen.  

Bouwbehang

Bouwbehang is vochtdoorlatend en daarom een slimme, tijdelijke oplossing voor een nieuwbouw. Probleem: bouwbehang is nogal lelijk. Maar het is zeer goedkoop en als je het 2 jaar volhoudt, zijn de wanden hun vocht kwijt. En dan kan je het vervangen door ieder ander soort behang.  

Stuken

Veel mensen kiezen er toch voor hun nieuwbouwwoning direct te laten stuken: de wanden glad maken, klaar om te behangen. Dit is mogelijk, maar je weet dat je na verloop van tijd veel kans hebt dat er scheuren in het stukwerk komen. Daarom: werk met een goede, professionele stukadoor, die kan de kans op scheuren verkleinen en de scheuren die toch ontstaan in goede banen leiden.

Vloeren

Je wacht best totdat het vocht uit de vloer verdwenen is om een vloer te leggen. Want anders krijg je een vloer die krom gaat staan of zelfs loskomt. De vloer drogen duurt een zevental weken, maar de precieze termijn is afhankelijk van veel factoren. Als je een vloer laat leggen door een professioneel bedrijf, zal het normaal gesproken eerst een vochtmeting doen. Zo weet je meteen zeker dat de vloer droog genoeg is.

Ben je een doe-het-zelver en ga je zelf een vloer leggen? Dan kun je testen of de vloer al genoeg vocht kwijt is: leg een stuk plastic op de betonnen vloer en leg er iets zwaars bovenop. Daarna wacht je een paar dagen. Als je na die paar dagen vocht onder het plastic ziet zitten en/of als het beton onder het plastic donkerder is dan de rest van de vloer, moet je nog even wachten met die nieuwe vloer. Ga je een houten vloer of laminaat leggen, leg dan in ieder geval eerst een vochtwerende ondervloer, zodat het hout of laminaat niet krom trekt. Leg de planken een paar dagen voor het leggen alvast in de betreffende ruimte, zodat het hout of laminaat kan acclimatiseren.

Regel contracten voor gas en elektriciteit

Als je intrekt in een een nieuwbouwhuis, heeft de projectontwikkelaar of aannemer normaal gesproken al gezorgd voor aansluitingen op het elektriciteits- en gasnetwerk. Jij moet wel nog de contracten met leveranciers afsluiten. Een ideale gelegenheid om een betaalbare en betrouwbare energieleverancier te kiezen! Met de V-test van de Vlaamse energieregulator Vreg kan je heel gemakkelijk alle aanbieders vergelijken. Of ontdek meteen het elektriciteitsaanbod van Luminus, waarvan je in heel Vlaanderen kan genieten. Heel handig is dat je bij Luminus ook terechtkan voor aardgas. Je kan je aanvraag snel en eenvoudig online indienen, daar komt verder geen administratie of papierwerk aan te pas, want Luminus regelt de rest voor jou.

Vergelijk aanbieders van telecom

Intrekken in een nieuwbouwhuis is natuurlijk ook het perfecte moment om het aanbod voor internet en telefonie van verschillende leveranciers te vergelijken en de interessantste er uit te pikken.

Aanleg voor- en achtertuin

Je tuin aanleggen is waarschijnlijk niet je meest dringende zorg als je in een nieuw huis gaat wonen. Toch zijn er enkele dingen die je best zo snel mogelijk regelt, zoals de (tijdelijke) bestrating van de weg naar je voordeur. Want anders krijg je een modderspoor, telkens iemand naar binnen loopt en dat is een vuile boel.

Pols ook eens bij de buren over wat ze van plan zijn met de oprit of de schuttingen. Misschien kan je dingen samen ondernemen en de kosten delen.  

Overweeg beveiliging voor je onbewoonde huis

Helaas gebeurt het wel eens dat in pas opgeleverde nieuwbouwhuizen wordt ingebroken. CV-ketels en koperen leidingen zijn een gegeerde buit. Vermijd dat je hiermee te maken krijgt door meteen een alarminstallatie in je nieuwe huis te plaatsen, nog voor je er woont.  Zo is je huis ook veilig in de eerste weken na de oplevering. Op livios.be vind je meer informatie over hoe je huis te beveiligen.

Heb jij nog andere tips voor het verhuizen naar een nieuwbouw? We horen ze graag! Laat gerust een reactie achter onder dit artikel!

Reactie (0)

Reageer

Verhuizen…
Hoe begin je eraan?

Download gratis onze verhuisgids boordevol tips & tricks!

Meer info