NL

Verhuistips

Dankzij deze tips & tricks ben je helemaal klaar voor een geslaagde start in je nieuwe thuis

Verhuizen tijdens je zwangerschap: Do’s en don’ts

Zwanger en verhuizen: is dat een handige combinatie? Eigenlijk niet, maar helaas kan het soms niet anders. Verhuizen tijdens je zwangerschap is mogelijk, maar het vereist een andere planning dan een ‘normale’ verhuis. Onze collega Irina van Moveria Duitsland heeft het zelf ondervonden. Een tijdje geleden verhuisde zij tijdens het laatste trimester van haar zwangerschap. Hoe dat ging, beschrijft Irina in onderstaand verhaal.

verhuizen tijdens je zwangerschap

Verhuizen tijdens je zwangerschap? Het kan!

“Precies tijdens het laatste trimester van mijn zwangerschap vonden mijn man en ik ons droomhuis, een kans die we niet konden laten schieten. Eigenlijk wilde ik een verhuis tijdens mijn zwangerschap vermijden en al helemaal in zo’n laat stadium. 

Als je toch moet verhuizen tijdens je zwangerschap, is het tweede trimester het meest geschikt. De zwangerschapskwaaltjes van de eerste periode, zoals misselijkheid en vermoeidheid, zijn dan voorbij. Bovendien is je buik in het tweede trimester nog niet zo groot dat hij in de weg zit bij het dragen van spullen. Maar helaas, in ons geval was het niet mogelijk om eerder te verhuizen.

Zo stond ik plots in de 34ste week van mijn zwangerschap voor een enorme berg verhuisdozen, die allemaal gevuld moesten worden. Mijn ervaringen tijdens mijn verhuis wil ik in dit verhaal graag met je delen. Ik hoop je zo een paar handige tips voor jouw verhuis mee te geven.

Zwanger en verhuizen? Laat de verhuisdozen staan!

In welk stadium van je zwangerschap je ook bent, zware spullen tillen moet je niet doen. Een verhuisdoos van 15 kilo is sowieso te zwaar. Hoe graag je ook wil helpen en hoe fit je je ook voelt, denk aan je baby en laat de dozen staan. Daar heb je jouw vriend, vriendinnen, of verhuizers voor!

Je kan natuurlijk wel de verhuisdozen inpakken. Zo kan je best een doos inpakken, sluiten en dan de volgende lege doos bovenop de volle doos zetten. Dan hoef je nooit een volle doos te verplaatsen. Zorg wel dat je genoeg rustpauzes inlast. Ik was verbaasd dat ik zo snel moe werd van wat spullen te verplaatsen. 

Prioriteiten stellen

Maar een verhuis betekent gelukkig niet dat je je nesteldrang helemaal moet onderdrukken. Wel moet je er verstandig mee omgaan. Ik moest zelf heel erg mijn best doen om niet alle klusjes tegelijk aan te pakken. 

Prioriteiten stellen was voor mij de oplossing! Zo begon ik met het inrichten van de babykamer. Ik heb alle babykleren tot de derde maand gewassen, opgevouwen en alvast in de kast gelegd. Daarna heb ik ook mijn koffer voor het ziekenhuis ingepakt en de wieg neergezet. Als laatste stap begon ik met de afwerking van de babykamer. In plaats van te schilderen, heb ik muurstickers gebruikt om de muur te versieren. 

verhuizen met baby

Uiteindelijk heeft de hele operatie veel langer geduurd dan verwacht, maar dat geeft niet. Als je dan toch moet verhuizen tijdens je zwangerschap, is het belangrijk dat je naar je lichaam luistert. Wanneer je een pauze nodig hebt, moet je die nemen. En dat is nu mijn belangrijkste tip voor jou: Verwacht niet te veel van jezelf!

Plannen en delegeren

Een heel belangrijk onderdeel van verhuizen is plannen! Er is een hoop administratief werk te doen: adreswijzigingen versturen, een nieuw energiecontract afsluitenaanmelden bij de gemeente, noem maar op. Die taken zijn jou nu op je lijf geschreven!

Tijdens de verhuisdag zelf kan je het overzicht houden en zorgen dat iedereen weet wat hij moet doen. Je zal zien dat organiseren en delegeren tijdens de verhuisdag een onmisbare taak is. Je hoeft je dus absoluut niet schuldig te voelen omdat je minder fysiek werk kan doen dan de rest. Je partner en de verhuizers zijn waarschijnlijk heel blij dat iemand het overzicht houdt én voor een lekker tasje koffie zorgt.”

Ben jij al eens verhuisd tijdens je zwangerschap? Heb jij tips die niet in dit artikel vermeld zijn? We horen het graag! Laat hieronder gerust een reactie achter.

Reactie (0)

Reageer

Verhuizen…
Hoe begin je eraan?

Download gratis onze verhuisgids boordevol tips & tricks!

Meer info